Вчені вперше клонували мавп за методом овечки Доллі

Поділитися
Вчені вперше клонували мавп за методом овечки Доллі Вчені успішно клонували мавп © N+1
Досі клонувати подібним чином приматів вченим не вдавалося.

Китайські вчені вперше отримали здорових дитинчат мавпи, які були клоновані методом перенесення ядра з соматичної клітини в позбавлену власного ядра яйцеклітину. Як повідомляє N+1, першим тваринам, клонованим подібним чином, була овечка Доллі. Клонувати за допомогою цього методу приматів вченим не вдавалося.

Дитинчата яванской макаки являють собою ідентичні генетичні копії, тобто клони мавпи-донора клітин сполучної тканини, з яких були взяті ядра для клонування. Слідом за вівцею Доллі таким способом було клонировано 23 види тварин, в тому числі собака, корова, свиня, щур, верблюд та інші. Однак клонувати мавп саме методом перенесення ядра з соматичної клітини вченим до цих пір не вдавалося.

Першою клонованою мавпою стала макака-резус на ім'я Тетра, яка народилася у 1999 році в Національному центрі дослідження приматів у штаті Орегон (США), однак її "зачали" іншим способом - шляхом розщеплення донорського ембріона на ранній стадії розвитку і підсаджування однієї з клітин в матку сурогатної матері. Успішне перенесення ядра з соматичної клітини в ооцит мавпи вдалося здійснити у 2007 році в лабораторії Шухрата Міталіпова, розташованою також в Орегоні, однак отримані в результаті ембріони виявилися нежиттєздатними.

У новій роботі вчені з Державної лабораторії нейробіології приматів Китайської академії наук під керівництвом Цян Суня повідомили про народження двох здорових дитинчат яванской макаки, "зачатих" методом перенесення ядра. Дитинчата макаки, генетичний матеріал для клонування яких був отриманий з фібробластів плоду, виявилися абсолютно здорові. Мавпи отримали імена Чжун Чжун і Хуа Хуа. Шляхом аналізу ядерного та мітохондріального геному тварин дослідники підтвердили, що мавпи генетично ідентичні одна одній і тварині-донору.

Раніше повідомлялося про те, що в китайському місті Тяньцзінь планується відкриття найбільшого у світі центру по клонуванню тварин. У центрі будуть клонувати корів, коней і собак. Центр буде включати в себе лабораторії, генний банк, а також експозиційні зали. Офіційно озвучена мета створення центру – розвиток тваринництва в країні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі