Вчені вперше проаналізували ДНК "сибірського єдинорога"

Поділитися
Вчені вперше проаналізували ДНК "сибірського єдинорога" "Сибірські єдинороги" вимерли через зміни клімату © Science Alert
Давні тварини вимерли набагато пізніше, ніж вважалося.

Вчені з Університету Аделаїди вперше проаналізували ДНК так званого "сибірського єдинорога" (сибірського еласмотерія) і встановили, що ці древні тварини вимерли набагато пізніше, ніж передбачалося до цього. Як повідомляє Science Alert, аналіз показав, що стародавні носороги вимерли приблизно 36 тисяч років тому й існували паралельно з людьми.

Раніше дослідники припускали, що загадкові Elasmotherium sibiricum вимерли приблизно 200 тисяч років тому. Збереглося не так багато їх фрагментів кісток, аналіз яких дозволив встановити розміри тварин – вони були досить великими і важили приблизно 3,5 тонни. Частина черепа, яка була проаналізована у 2016 році, показала, що тварина померла приблизно 29 тисяч років тому, але через нестачу колагену результати аналізу можна було вважати надійними.

У ході нового дослідження вчені вивчили 23 фрагменти кісток "сибірських єдинорогів" і проаналізували ДНК древньої тварини. Найбільш пізнє датування, яке було встановлено в ході дослідження, - 35-36 тисяч років тому. До цього часу стародавні люди почали заселяти Росію, Казахстан, Монголію і північ Китаю. Разом з тим, дослідники вважають, що люди жодним чином не вплинули на зникнення тварин.

"Якщо ми подивимося на датування, ми побачимо, що це період кліматичних змін, які не були екстремальними, однак призвели до набагато більш холодних зим: останні, як ми вважаємо, сильно вплинули на кількість трав'янистих рослин в регіоні", - заявив один з авторів дослідження Алан Купер.

Приблизно в цей же час деякі тварини почали перебудовувати свій раціон і харчуватися не травою, а іншою рослинністю. "Сибірські єдинороги" ж цим шляхом не пішли: вони продовжили харчуватися травою до повного вимирання.

"По всій видимості, цей єдиноріг був настільки пристосована саме до харчування травою, що не зміг вижити", - зазначає Купер. Він також додав, що голова тварини розташовувалася дуже низько до землі, тому їй не треба було нахилятися, щоб їсти траву. Можливо також, що "сибірські єдинороги" не могли підняти голову для того, щоб дістатися до листя, що робило їх пристосованими лише одних умов, після змін яких вони вимерли.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі