Вчені запропонували нову формулу визначення приналежності космічних тіл до планет

Поділитися
Вчені запропонували нову формулу визначення приналежності космічних тіл до планет Вчені запропонували нову формулу визначення приналежності космічних тіл до планет © NASA
У рамках цього визначення Місяць може отримати статус планети.

Визначення того, яке космічне тіло можна віднести до розряду планет, стало одним з найбільш обговорюваних в астрономії. У 2006 році в результаті недовгої наради Міжнародний астрономічний союз прийняв рішення, згідно до якого до розряду планет відносяться тіла округлої форми, досить масивні для того, щоб притягнути або відштовхнути об'єкти в орбітальній зоні. В результаті цього Плутон був виключений з розряду планет. Але недавні відкриття міжпланетної станції New Horizons свідчать про те, що Плутону необхідно повернути статус планети. Це призвело до того, що вчені почали шукати нове визначення, по якому те чи інше космічне тіло можна віднести до розряду планет. Повідомлення про це було опубліковано виданням New Scientist.

Жан-Люк Маргот з Університету Каліфорнії запропонував формулу, яка робить визначення, прийняте МАС, більш зручним. Формула дозволяє розрахувати критичну масу, після якої планета здатна притягувати або відштовхувати тіла. Розрахувати цю масу можна, задавши в формулу масу зірки, навколо якої обертається планета, і розмір планетарної орбіти.

За словами Маргота, він хотів створити формулу, яка зможе застосовуватися і для Сонячної системи, і для екзопланет, і для використання якої не потрібно буде чекати появи апаратів, здатних надати високоякісні знімки космічних тіл.

Читайте також: Вчені виявили найсильніші вітри на екзопланеті

Запропоноване визначення передбачає також розглядати пару з космічних тіл, обидва з яких володіють масою, що перевищує критичну, як подвійну планету. Згідно до цього визначення, Місяць теж може стати планетою.

У визначенні Маргота залишається також різниця між планетами і карликовими планетами. Наприклад, Плутон збереже за собою статус карликової планети, а ось маса Марса перевищує критичну масу в 50 разів. Маса карликової планети Церера становить лише кілька відсотків від критичної.

Раніше повідомлялося про те, що Юпітер "викинув" з Сонячної системи іншу велику планету. На думку вчених, зникла планета відносилася до того ж класу, що і Нептун і Уран. Вона була гігантом, але не газовим гігантом, як Юпітер і Сатурн, а крижаним – набагато більш щільним і масивним. Юпітер міг викинути цю планету з Сонячної системи під час близького сходу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі