Вчені затвердили нове визначення кілограма

Поділитися
Вчені затвердили нове визначення кілограма Вчені вирішили відмовитися від фізичного еталона кілограма
Тепер кілограм буде визначатися через постійну Планка.

Учасники Генеральної конференції з мір та ваги в Парижі змінили визначення для чотирьох одиниць Міжнародної системи одиниць фізичних величин, серед яких і кілограм. Як повідомляє "Радио свобода", вчені відмовилися від використання еталона кілограма, тепер ця величина буде визначатися через постійну Планка.

Наголошується, що кожні кілька десятиліть всі копії кілограмів у світі повинні були перевірятися. Нова ж система дозволить визначити кілограм кожному, у кого є прилад під назвою баланс КІббла. Він вимірює кількість електричного струму, необхідного для створення електромагнітного поля, що дорівнює силі, яка діє на обрану масу. Маса об'єкта знаходиться з рівності електричної і механічної сил. Будь-яка країна може самостійно використовувати баланс Кіббла, і не буде мати потреби в еталонному кілограмі.

Повна відмова від використання еталона кілограма відбудеться в травні наступного року. До цього моменту кілограм залишиться єдиною одиницею виміру, для якої фізичний еталон все ще застосовується.

Метрична система була прийнята у 1795 році. Тоді кілограм визначався як еквівалент маси літра води. Еталоном кілограма виступав невеликий циліндр, який складався з платини та іридію. Він зберігався в передмісті Парижа з 1889 року. Тоді ж були створені і 40 копій, які були розіслані в національні бюро мір і ваги різних країн. Періодично їх звіряли з оригіналом і ці звірки показували, що маси копій еталона змінювалися на ±50 міліграм кожні 100 років. Змінювався і вага еталона кілограма, але порівняти його не було з чим.

Після прив'язки до постійної Планка еталонний кілограм вже не буде стільки важити - вага циліндра буде відрізнятись від кілограма на ±10 мікрограмів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі