Вчені заявили про виявлення ймовірного поховання Богдана Хмельницького

Поділитися
Вчені заявили про виявлення ймовірного поховання Богдана Хмельницького Пошуки поховання Хмельницького йшли протягом 300 років
Склеп був знайдений в родовій церкви-усипальні в Суботові.

Представники громадської організації "Фонд Великий льох" заявили про те, що їм вдалося знайти ймовірне поховання українського гетьмана Богдана Хмельницького. Об'єкт, схожий на склеп, був знайдений за допомогою радарів в родовій церкви-усипальні в Суботові, повідомляється на сайті організації.

Наголошується, що пошуки могили Хмельницького відбувалися протягом останніх 300 років, але за цей час ніхто докладно не досліджував ймовірне місце поховання гетьмана. Геофізична аномалія була зафіксована на глибині більше двох метрів. Її джерелом може бути великий археологічний об'єкт.

"Під час розвідки у Свято-Іллінській церкві ми застосовували один з найпоширеніших і перевірених у світовій практиці геофізичних методів - метод високочастотних електромагнітних зондувань, або георадарний метод. За допомогою чотирьох георадарів з різною робочою частотою і, відповідно, різною роздільною здатністю і глубинністю, ми обстежили простір під підлогою церкви до глибини більше чотирьох метрів. Раніше не було можливості дослідити підземний простір до такої глибини, не руйнуючи його. За результатами обробки даних георадарного зондування ми отримали чітке тривимірне зображення аномалії в центральній частині церкви. Її геометрія і розміри (довжина 3 м, ширина 1,3 м) відповідають об'єкту, схожому на склеп", - розповіла одна з дослідників Ксенія Бондар.

Крім того, група виявила копію метрики Іллінської церкви (оригінал зберігається в Санкт-Петербурзі). У 1885 році її склав вчитель Медведєвської церковно-парафіяльної школи О. Татарів. У метриці записано, що справа в церкві, біля середньої колони, ближче до заходу, є склеп Зиновія Богдана Хмельниьцкого і його сина Тимоша, завалений будівельним сміттям під час перебудови церкви.

У подальшому дослідники мають намір провести електрометричне зондування зони, яка згадується в метриці, і знаходиться недалеко від виявленої аномалії.

Експедиція з пошуків могили Хмельницького стартувала в минулому році. До неї увійшли українські геологи, історики і геофізики, а також незалежні експерти. Місцем пошуків стала Свято-Іллінська церква-усипальниця. За офіційною версією, саме тут і був похований Хмельницький та його син Тимош.

Церква була побудована у 1651-1655 роках за наказом Хмельницького. У 1869 році її вперше капітально відремонтували і добудували галерею і цегляну дзвіницю.

Пошуки могили гетьмана почалися незабаром після його поховання, про них навіть згадував Тарас Шевченко в поемі "Великий льох". На початку ХХ століття до церкви приїхала перша археологічна експедиція. Останній раз археологи досліджували грунт церкви відносно недавно - у 2005 році. Незважаючи на цікаві знахідки в області культурних артефактів, склеп з останками Богдана Хмельницького дослідники так і не знайшли. Коли доходили до так званого материкового грунту на глибині 1,7 - 2 метра, що передбачено традиційними методами дослідження, пошуки припиняли.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі