Вчені знайшли пояснення дивній асиметрії Місяця

Поділитися
Вчені знайшли пояснення дивній асиметрії Місяця Вчені пояснили, чому одна сторона Місяця не схожа на іншу © twitter.com
Радіоактивні породи поширені на супутнику Землі нерівномірно.

Міжнародна група астрономів запропонувала пояснення того, чому Місяць відрізняється дивною асиметричністю. На їхню думку, вся справа в радіоактивних породах, які поширені на супутнику Землі нерівномірно, повідомляє Phys.org.

Вважається, що Місяць сформувався після зіткнення Землі з гіпотетичною планетою Теєю, яка розмірами нагадувала Марс. Земля залишилася достатньо великою динамічної планетою, на якій з'явилися атмосфера і океани. Місяць же виявився меншим "шматком", без подібних характеристик.

Разом з тим, спостереження показали, що історія Місяця була набагато більш динамічною, ніж вважалося. Наприклад, на супутнику Землі помічені сліди вулканічної активності віком близько мільярда років, що значно менше, ніж повинно було бути.

На боці Місяця, який повернений до Землі, можна спостерігати плями, які древні астрономи називали maria або "моря". Довгий час вчені дійсно вважали, що це водойми, але спостереження за допомогою телескопів дозволили з'ясувати, що це швидше кратери або сліди вулканізму.

Вважалося також, що зворотний бік Місяця має бути більш-менш схожим на видимий. Але після запуску перших космічних зондів і отримання знімків виявилося, що дві боки супутника Землі відрізняються. Тільки 1% поверхні зворотного боку Місяця виявився покритий "морями", тоді як на видимому такі регіони складають 31% поверхні.

У 1960-70-х роках апарати місії "Аполлон" доставили на Землю 382 кілограми місячної породи. Вивчивши їх, вчені з'ясували, що темрява "морів" обумовлена їхнім геологічним складом. Дослідники змогли визначити особливу сигнатуру цієї породи, яку назвали KREEP. К - породи, збагачені калієм, REE - рідкісні для Землі елементи (церій, діспрозій, ербій, європій та інші) і Р - фосфор. Однак вивчивши склад, вчені все ще не могли зрозуміти, чому дві частини Місяця, так не схожі один на одного.

Тепер же дослідники запропонували пояснення цьому. Виявилося, що наявність KREEP в породах знижує температуру, при якій порода починає плавитися. Такі елементи більш поширені на видимому боці Місяця, ніж на зворотному. Розуміння походження цих локальних збагачеь може допомогти пояснити ранні стадії формування супутника Землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: У Києві обмежать доступ до кладовищ та посилять контроль над дотриманням карантину біля церков

Раніше вченим, ймовірно, вдалося розкрити таємницю появи гір на Місяці. Висота деяких з них досягає декількох кілометрів, але досі учені не знають, що стало причиною їхної появи – на супутнику Місяця немає вулканічної активності.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі