Вчені знайшли пояснення віковим зниження здатності до орієнтування

Поділитися
Вчені знайшли пояснення віковим зниження здатності до орієнтування Вчені дізналися, чому літнім людям складно орієнтуватися в просторі © nnm.me
У літніх людей погіршується здатність використовувати візуальні орієнтири.

Вчені заявили про те, що зниження здатності літніх людей до орієнтування в просторі може бути пов'язана з погіршенням здатності використовувати візуальні орієнтири. Це, в свою чергу, може бути пов'язано з віковими ослабленням пам'яті, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені вивчили здатність літніх людей до орієнтування за допомогою тестів в лабіринті. У дослідженні взяли участь 19 добровольців у віці від 61 до 81 року і 20 молодих людей з контрольної групи (19-37 років), яким пропонувалося знайти шлях в штучній обстановці, що нагадує мережу звичайних вулиць.

Зав'язуючи піддослідному очі, експериментатори відводили його у випадкову ділянку лабіринту. Потім він повинен був знайти заздалегідь позначене місце, з кожним повторенням орієнтуючись все краще. Однак після кількох таких спроб стіни лабіринту починали зміщуватися, отже другий тип зорових орієнтирів став видавати помилкові вказівки.

Спостереження вчених підтвердили попередні висновки про те, що молоді люди простіше покладаються на орієнтири-об'єкти. А ось літні воліють вибудовувати геометричну картину навколишнього простору, але у них йшло більше часу на те, щоб пройти лабіринт. На думку дослідників, це трапляється через вікове ослаблення пам'яті і пов'язаного з ним зниження здатності оцінити своє положення відносно об'єктів-орієнтирів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що вчені винайшли універсальні ліки від хвороб мозку. Ці ліки розбивають бляшки в мозку у мишей, заражених хворобою Альцгеймера або Паркінсона, і покращують когнітивні і запам'ятовуючі функції мозку тварини.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі