Вічна мерзлота в Арктиці почала танути на 70 років раніше передбачуваного

Поділитися
Вічна мерзлота в Арктиці почала танути на 70 років раніше передбачуваного Арктична вічна мерзлота почала танути
На Землі стає спекотніше, ніж за останні п'ять тисяч років.

Вчені Аляскинского університету у Фербенксі заявили про те, що вічна мерзлота в канадській Арктиці почала танути на 70 років раніше прогнозованого терміну. Це означає, що глобальна кліматична криза настає набагато швидше, ніж припускали дослідники, повідомляє The Guardian.

Дослідники зазначають, що низка надзвичайно спекотних літ дестабілізувала верхні шари кріолітозони, які зберігалися протягом декількох тисяч років. Це означає, що на даний момент клімат набагато більш спекотний, ніж коли-небудь за останні п'ять тисяч років.

У ході дослідження вчені проаналізували дані, які були зібрані в ході експедиції в Арктику в 2016 році. Тоді їм вдалося отримати дані з найвіддаленіших місць, включаючи закинуту радіолокаційну базу часів холодної війни, яка розташовується на відстані 300 кілометрів від найближчого людського поселення.

Дослідники відзначають, що арктичний ландшафт значною мірою відрізнявся від того, який вони побачили, побувавши в Арктиці приблизно десятиліття тому. З'явилося безліч водойм, а рослинність почала зустрічатися набагато частіше.

Вчені побоюються, що танення вічної мерзлоти може призвести до вивільнення величезної кількості парникових газів. Через це утворюється петля зворотного зв'язку, яка сприятиме ще більшому підвищенню температури. Навіть якщо зобов'язання зі скорочення викидів у відповідності з Паризькою угодою 2015 року будуть виконані, люди, ймовірно, не зможуть запобігти подальшому збільшенню температури.

Минулого року дослідники зафіксували рекордно теплу зиму в Арктиці. Наголошується, що в середньому температура жовтня-березня в регіоні становить -20 градусів Цельсія. У цьому ж році 20 лютого температура не опускалася нижче 0. Більше того, 24 лютого на півночі Гренландії температура досягла 6 градусів Цельсія. Як підкреслюють дослідники, у лютому температура в Арктиці була вищою, ніж в Європі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі