Вірус кору виявився набагато старішим за передбачуване

Поділитися
Вірус кору виявився набагато старішим за передбачуване Вірус кору з'явився в VI столітті до нашої ери
Кір супроводжує людство вже більше 2500 років.

Команда вірусологів з Німеччини, Франції, Бельгії та США проаналізувала музейний препарат столітньої давності і з'ясувала, що вірус кору виявився набагато давнішим, ніж передбачалося. Виявилося, що вірус кору з'явився на 1,5 тисячі років раніше, ніж вважалося, повідомляє "Популярная механика".

У ході дослідження вчені майже повністю реконструювали геном вірусу кору, який був витягнутий з тканини легенів дівчинки, яка померла у 1912 році. Препарат зберігався в медично-історичному музеї берлінської клініки "Шаріте".

Вчені відзначають, що секвернований ними геном став найдавнішим у світі не тільки для вірусу кору, але взагалі для РНК-вірусів, які вражають людину. "Ми були в захваті від того, що наш експеримент вдався з першого разу і що ми змогли отримати вірусну РНК з такого старого зразка", - заявив Себастьєн Кальвіньяк-Спенсер з німецького Інституту Роберта Коха.

Отриманий геном дослідники порівняли з пізнішими та сучасними зразками вірусу кору, а також вірусом чуми великої рогатої худоби. При цьому вони використовували метод молекулярного годинника, що дозволяє на основі мутацій визначити час розбіжності таксонів, а відповідно і їхній вік.

Виявилося, що вірус кору з'явився приблизно в VI столітті до нашої ери, тобто, приблизно на 1500 років раніше, ніж вважалося. Попередні уявлення про те, що кір виникла в Середньовіччі, також базувалися на методі молекулярного годинника, але, як відзначають автори дослідження, при проведенні тих попередніх розрахунків була відсутня можливість вивчити еволюційну динаміку вірусу на великому відрізку часу - не було таких старих зразків, як вдалося отримати зараз.

Ймовірно, вірус кору передався людині від тварин. На думку вчених, поширенню вірусу сприяли і соціальні фактори, оскільки йому необхідна достатня щільність населення. Такі умови виникли в VI столітті до нашої ери разом з ростом населення та розвитком великих міст в Європі і Азії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Парламентські партії готують жорстку партизацію місцевих виборів — джерело

Раніше вчені з Королівській університетській лікарні Ліверпуля виявили рідкісний симптом зараження новим коронавірусом. У деяких чоловіків середнього віку, які були госпіталізовані в одну з лікарень Британії цієї весни, симптоми нагадували гострий панкреатит.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі