Виявлена найдавніша пухлина чотироногих

Поділитися
Виявлена найдавніша пухлина чотироногих На щелепі стародавньої амфібії знайдена доброякісну пухлину © N+1
Утворення було знайдено в останках тварини, яка жила на Землі 250 мільйонів років тому.

Вчені з Палеонтологічного інституту імені Борисяка РАН заявили про те, що їм вдалося знайти найдавнішу пухлину чотириногих. Як повідомляє N+1, доброякісна пухлина була знайдена на нижній щелепі амфібії Benthosuchus korobkovi, яка жила на Землі 251 мільйон років тому.

У ході дослідження вчені вивчили здуття на правій гілці нижньої щелепи черепа амфібії. Щоб вивчити утворення, не порушуючи цілісность щелепи, дослідники скористалися методом мультиспіральної комп'ютерної томографії.

Дослідники оцінили щільність здуття (більше, ніж у навколишньої кістки), його розміри (довжина 29,8 міліметрів, ширина до 17,5 міліметрів) та положення (немає зв'язку із зубними альвеолами). Спільно з лікарями вони прийшли до висновку, що це, швидше за все, остеома - доброякісна пухлина кістки.

Вчені не виключають, що утворення, через яке гірше проходить рентгенівське випромінювання, могло з'явитися не в результаті ущільнення кісткової тканини, а за іншим механізмом. Наприклад, кісткова тканина усередині здуття могла зруйнуватися при житті, а після смерті амфібії в процесі фоссилізації замістилася чимось більш щільним. Такому ходу подій задовольняють принаймні два діагнози: гемангіома кістки (це теж доброякісна пухлина) і фіброзна дисплазія.

Варто відзначити, що це людські захворювання і запропонували їх за критеріями медичної діагностики, оскільки на даний момент рентгенівська діагностика пухлин вимерлих і сучасних амфібій не розроблена.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше британські медики описали випадок 42-річної жінки, яка звернулася до лікаря після того, як пухлина, яка з'явилася на повіці за шість місяців до цього, почала закривати око. Лікарі прооперували кісту і виявили в ній контактну лінзу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі