Визначені потенційні мішені імунної відповіді на коронавірус

Поділитися
Визначені потенційні мішені імунної відповіді на коронавірус Вчені визначили ділянки антигенів коронавірусу, на які реагує імунна система © NIAID
Ділянки антигенів вірусу, на які реагує імунна система, схожі з такими ж ділянками у SARS-CoV.

Вчені з Інституту імунології Ла-Хойя за допомогою колег з Інституту Крейга Вагнера вперше визначили можливі мішені імунної відповіді на коронавірус SARS-Cov-2. Як повідомляє Naked science, ділянки антигенів нового коронавірусу мають великий ступінь схожості з аналогічними ділянками у вірусу SARS-Cov, який викликає атипову пневмонію. Це може допомогти тим, хто займається розробкою вакцини проти нового вірусу.

Коли імунна система людини стикається з вірусами або бактеріями, вона зосереджується на невеликих ділянках чужорідних антигенів, які називаються епітопами. По них "загарбників" розпізнають Т - і В-лімфоцити і до них приєднуються антитіла. Наявність повної карти вірусних епітопів і їхньої імуногенності (здатність викликати імунну відповідь) важлива для фахівців, які займаються розробкою та поліпшенням вакцин.

На даний момент, крім SARS-Cov-2, у людській популяції циркулюють ще чотири коронавірусних штами. Вони, як правило, не викликають важких хвороб, і всі разом відповідальні приблизно за чверть сезонних застуд. Кожні кілька років з'являється новий вірус, який викликає більш важкі захворювання. Так було в 2002-2003 роках, у 2015 році і відбувається тепер.

У ході нового дослідження вчені скористалися даними бази IEDB, яка містить понад 600 тисяч відомих епітопів для 3600 різних вірусів, а також інформацію з бази Virus Pathogen Resource. Вчені проаналізували відомі епітопи штаму SARS-CoV і зіставили їх з аналогічними ділянками антигенів SARS-CoV-2.

"Ми змогли зіставити 10 В-клітинних епітопів з новим коронавірусом, і завдяки загальному високому ступеню подібності [антигенних] послідовностей між SARS-CoV і SARS-CoV-2, існує висока ймовірність того, що в цих двох штамах одні і ті ж області є імунодомінантними", - коментує один з авторів дослідження Альба Грифоні.

П'ять подібних епітопів були знайдені в відростках "корони" вірусу, три – у вірусному нуклеокапсиді, а ще два – в білковій оболонці. Крім того, в шипоподібних відростках і нуклеокапсиді вчені виявили 17 подібних Т-клітинних епітопів.

Вчені відзначають, що наявність подібних епітопів у двох штамів коронавірусу є обнадійливою інформацією для тих, хто створює вакцину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Станом на 14 березня у світі кількість інфікованих новим вірусом становить 145369 осіб. Кількість хворих в Італії, яку зараз вважають епіцентром розповсюдження хвороби, збільшилася до 17 660. В інших найбільш уражених країнах картина наступна: про 11 364 інфікованих коронавірусом відомо в Ірані, 8 086 - у Південній Кореї, 5 232 - в Іспанії, 3 675 - у Німеччині, 3 667 - у Франції і 2174 - в США.

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебрейесус заявив, що новим епіцентром пандемії "китайського" коронавірусу Covid-19 стала Європа.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі