Яскраві плями на поверхні Титану можуть виявитися озерами, що пересохли

Поділитися
Яскраві плями на поверхні Титану можуть виявитися озерами, що пересохли Яскраві плями можуть виявитися озерами, що висохли © NASA
Чому випарувалися озера, вчені поки не знають.

Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту узагальнили дані, які були зібрані станцією Cassini і двома обсерваторіями, і з'ясували, чим можуть бути яскраві плями на Титані – супутнику Сатурна. На їхню думку, це сліди озер, що висохли, повідомляє N+1.

Титан – єдине небесне тіло в Сонячній системі, де спостерігаються гідрологічні цикли, схожі на кругообіг води на Землі. Тут є моря, озера і річки, але складаються вони в основному з метану і етану. Близько 20 років тому вчені помітили незвичайні радіолокаційні відображення в тропічному регіоні Титану. Спочатку астрономи припустили, що це свідчення присутності рідини, але подальші спостереження не підтвердили наявності водойм в екваторіальних районах Титану.

Тепер вчені узагальнили наявні зображення і спектри, які були отримані станцією Cassini. Аналіз показав, що ці яскраві плями можуть бути або дюнами, або калюжами, що залишилися після дощу, або висохлими озерами. Але дощі йдуть на Титані дуже рідко: Cassini спостерігала їх тільки в 2004 і 2010 році, тому калюжами ці плями навряд чи могли виявитися. Дюни ж, як правило, утворюються в інших регіонах супутника Сатурна.

На думку авторів, аномальні радіолокаційні відображення були створені пересохлими озерами. Спектроскопічні, морфологічні та топографічні дані вказують на їх подібності з палеоозерами або палеоморями в приполярних регіонах Титану. Вони не такі дзеркальні, як сучасні рідкі водойми, однак області, де розташовані плями, відрізняються від інших територій в тропічній області Титану гладкістю і діелектричною постійною (складом). Питання про те, що сталося з озерами і чому вони зникли, залишається загадкою. Дослідники припускають, що вони могли переміститися в інші частини супутника, або ж випаруватися під впливом сонячних променів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Байден захищає бізнес-відносини свого сина в Україні – NBC

Раніше вчені з'ясували, що Титан віддаляється від планети набагато швидше, ніж припускали вчені. Нові дані свідчать про те, що він "втікає" на швидкості 10 сантиметрів на рік, а це в 100 разів швидше, ніж передбачалося.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі