Житель Великої Британії знайшов фрагмент щелепи птерозавра

Поділитися
Житель Великої Британії знайшов фрагмент щелепи птерозавра Щелепу птерозавра знайшли на території Великої Британії © Naked Science
Зазвичай останки таких ящерів знаходили в Китаї, Бразилії, Марокко та Аргентині.

Житель Великої Британії Джон Вінч вигулював собаку на березі бухти озера міста Сандаун і виявив фрагмент викопної щелепи своєрідної форми. Він передав знахідку студентці палеонтологічного факультету Портсмутського університету Меган Джейкобс, яка припустила, що це може бути щелепа птерозавра, і виявилася права, повідомляє Naked science.

Вчені відзначають, що це перші останки птерозавра сімейства тапеяридів, які були знайдені на території Британії. Зазвичай останки цих "літаючих ящерів" знаходили на території Китаю, Бразилії, Марокко та Аргентини. Новий вид отримав назву Wightia declivirostris.

"Хоча це всього лише фрагмент щелепи, вона володіє всіма характерними особливостями, в тому числі численними крихітними отворами, в яких знаходилися дрібні органи для виявлення їжі, і зігнутим, тонко загостреним дзьобом. <...> Повні скелети з Бразилії та Китаю показують, що у таких птерозаврів були великі гребені на голові, причому іноді вдвічі більші за череп. Ці гребені, ймовірно, використовувалися для демонстрації статі і, можливо, були яскравих кольорів", - заявила Джейкобс.

Вчені відзначають, що знайдений у Великій Британії птерозавр ближче до своїх китайських "родичів", ніж до бразильських. "Лінія оклюзійного краю лежить за переднім краєм передочного отвору, що вказує на схожість з Sinopterus, а не з південноамериканськими тапеяридами, такими як Tapejara, Tupandactylus і Caiuajara. Цей зразок - перший тапеярид у формації Уессекс і один з найстаріших виявлених за межами Китаю", - пишуть автори роботи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Міноборони Ірану розпочало боротьбу з коронавірусом

Раніше вчені знайшли три нових види птерозаврів в Сахарі. Їх ідентифікували за шматками щелеп і зубів, знайдених у Марокко. Ці доісторичні тварини харчувалися переважно рибою. Повідомляється, що нові крилаті рептилії мали розмах крил від трьох до чотирьох метрів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі