Зонд NASA виявив на Марсі радянський апарат, який здійснив посадку більше 40 років тому

Фото
Поділитися
Загублена на Марсі 40 років тому радянська міжпланетна станція "Марс-3" знайдена групою користувачів соціальної мережі "ВКонтакте".

На знімки поверхні Марса, зроблені американським зондом MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), можливо, потрапив радянський апарат "Марс-3", який здійснив посадку на Червону планету у грудні 1971 року. Об'єкт, схожий на цей зонд, спочатку розгледіли російські ентузіасти, а потім з їхньою гіпотезою погодилися фахівці NASA.

Автоматична станція "Марс-3" стартувала на Марс 29 травня 1971 року. 2 грудня посадковий модуль увійшов в атмосферу планети і зробив м'яку посадку - першу в історії і єдину в радянській марсіанській програмі. Зонд почав передавати інформацію, але через 14,5 секунд зв'язок перервався.

На думку фахівців, електронна начинка модуля була знищена розрядами статичної електрики, яка накопичується в екстремально сухих марсіанських умовах.

У грудні 2012 року творець групи, присвяченої марсоходу Curiosity у соцмережі "Вконтакте", Віталій Єгоров виявив на зонді MRO об'єкт, схожий на радянську станцію. Він знаходився практично у тій же точці, яку в якості місця посадки вказували радянські конструктори.

Єгоров повідомив про знахідку професора Інституту геохімії та аналітичної хімії імені Вернадського Олександру Базилевському. NASA за посередництва вченого організувало повторну зйомку з MRO.

На знімках з високою роздільною здатністю добре помітні штанга з двигунами м'якої посадки, гальмівний конус, парашут і сам посадковий модуль розміром близько 1,5 метра. У NASA відзначають, що розташування цих деталей дійсно відповідає очікуваним для "Марса-3", але поки не можна виключити і альтернативні пояснення знахідки. !zn

Читайте також:

Проведений Curiosity аналіз ґрунту підтвердив наявність у минулому на Марсі умов для життя

Марс може стати схожим на Землю після удару комети, людство чекає на шоу

Curiosity знайшов на Марсі воду, сірку та хлор

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі