Зонд "Кассіні" зробив фото відразу 5-ти супутників Сатурна

Поділитися
© charlesayoub.com
Зонд "Кассіні" сфотографував одразу п'ять супутників Сатурна. На необроблену світлину можна подивитися на офіційному сайті місії. Її оброблена версія доступна на сторінці астронома-любителя Джейсона Мейора.

В центрі світлини- Енцелад. Він найбільш яскравий з усіх місяців, оскільки його поверхня вкрита льодом. Праворуч, видно половинку Реї,через яку визирає Мімас.

Примітно, що імена двох інших, більш дрібних супутників, не наводяться. Остаточний аналіз світлини буде завершено тільки в 2012 році, коли фотографію помістять в офіційний каталог.

Усі великі супутники, представлені на світлині, представляють для науки великий інтерес.

Так, наприклад, на думку деяких фахівців, під льодом Енцелада ховається океан рідкої води, який є причиною кріовулканізма - аналога звичайного вулканізму, де замість магми виступає вода. У свою чергу, в атмосфері Реї є кисень.

Зонд "Кассіні" був запущений в космос в 1997 році і досяг орбіти Сатурна в 2004 році. У 2010 році зонд почав новий етап своєї місії під назвою "Сонцестояння"(на честь того, що Сатурн пройшов період сонцестояння - період, коли світло від Сонця падало перпендикулярно екватору газового гіганта), який триватиме до 2017 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі