75% українців вважають себе насамперед громадянами України — опитування

Поділитися
75% українців вважають себе насамперед громадянами України — опитування
При цьому 80% громадян визначають основною ознакою патріотизму любов до своєї країни.

Абсолютна більшість українців, тобто 75%, вважає себе насамперед громадянами України, про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та "Центру Разумкова". Ідентифікують себе як мешканця свого регіону лише 16% громадян.

Згідно з результатами опитування, загальнонаціональна ідентифікація переважає в усіх регіонах України: Південному (84%), Центральному (78%), Західному (76%) та Східному (66%). Однак, на сході 7% респондентів вважають себе насамперед громадянами колишнього Радянського Союзу.

При цьому в грудні 2013 році в першу чергу громадянами України вважали себе 54% опитаних, а в той самий період 2014 року – 73%.

Демократичні ініціативи

Любов до своєї країни як основну складову патріотизму вважають 80% громадян, а готовність захищати державу, якщо треба, то й зі зброєю – 64%. Думки про те, що патріотизм – це насамперед виховання у дітей любові та поваги до своєї країни, дотримуються 58% опитаних. Ще 56% респондентів основною складовою патріотизму вважають дотримання усіх законів країни, а 51% називає головною ознакою знання історії та культури своєї держави.

Водночас участь у виборах патріотизмом вважають 38% громадян, а чесне виконання своїх обов'язків – 36%. Спілкування державною мовою як основну складову патріотизму визначають 35% громадян, ще 30% опитаних вважають основним показником сплату належних податків. Для 28% українців патріотизм – це участь у громадському житті, для 26% - повага до влади. Участь у боротьбі з корупцією та іншими вадами в країні патріотизмом вважає лише 21% опитаних.

Якщо говорити про регіональні відмінності, то на Заході до пріоритетів патріотизму 60% населення відносять спілкування державною мовою. В інших регіонах таке визначення давала значно менша кількість опитаних: у Центральному регіоні – 32%, у Південному – 25%, у Східному – 24%.

Натомість таку складову, як повага до влади, значно більше відносять до патріотизму в Східному регіоні (42%), ніж у решті (28% у Південному, 20% у Центральному та 16% у Західному). Так само регіонально різниться визнання значущості для патріотизму сплати належних податків: 41% у Східному регіоні, 36% – Південному, 25% – Центральному та 24% – Західному.

Демократичні ініціативи

Опитування проводилося у період з 13 по 18 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі