80% громадян вважають, що влада та чиновники у робочий час мають розмовляти українською — опитування

Поділитися
80% громадян вважають, що влада та чиновники у робочий час мають розмовляти українською — опитування
Більшість українців підтримують думку, що принаймні половина наповнення українських ЗМІ має бути державною мовою.

Українську мову вважає важливим атрибутом незалежності України 81% громадян, з них 55% відповіли на таке питання "безумовно", що 26% - "скоріше, так", про що свідчить результати опитування фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та "Центру Разумкова". Такої думки дотримуються у всіх регіонах країни: у Західному – 95%, у Центральному – 86%, у Південному – 71%, у Східному – 64%.

Ще 80% респондентів вважають, що всі керівники країни та держслужбовці у робочий час повинні розмовляти державною мовою. При цьому 56% із таким твердженням "безумовно згодні", ще 24% "скоріше згодні". Причому щодо державної мови спілкування державних службовців в робочий час солідарні громадяни усіх регіонів: Західного (96%), Центрального (86%), Південного (71%), Східного (64%).

Також 79% опитаних вважають, що в українських ЗМІ принаймні половина матеріалів має бути державною мовою, з них 53% із таким твердженням "згодні безумовно", ще 26% відповіли "скоріше, так". Такої думки у Західному регіоні притримуються – 96% респондентів, у Центральному – 82%, у Східному – 66%, у Південному – 63%.

Демократичні ініціативи

Водночас 69% громадян вважають, що російська мова має вільно використовуватися у приватному житті, але українська повинна залишитися єдиною державною. Статус російської мови як офіційної в окремих регіонах України підтримують 15% опитаних, а як другої державної, поряд з українською – 12%.

Щодо цього питання відповіді у різних регіонах різняться. Зокрема, у Західному регіоні 92% вважають, що єдиною державною мовою повинна бути українська, 4% підтримує статус російської мови як офіційної в окремих регіонах, менше ніж 1% респондентів вважають, що російську варто зробити другою державно. У Центральному регіоні 77% вважає, що українська мова має бути єдиною державною, статус російської як офіційної в регіонах там підтримують – 12%, як другу державну - 4%.

У Південному регіоні статус російської мови як мови повсякденного спілкування, за визнання української як єдиної державної, підтримує 51%, як офіційної в певних регіонах – 27% і як другої державної – 14%. Найбільш значущий статус російської мови підтримують у Східному регіоні, де теж переважає підтримка російської мови як мови спілкування у повсякденному житті за визнання української як державної, але 24% обстоюють можливість російської мови як офіційної в регіонах, а 31% виступає за те, щоб російська мова стала другою державною.

Демократичні ініціативи

Опитування проводилося у період з 13 по 18 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі