Активіст Стерненко заявив, що Кива погрожував йому в кабінеті слідчого

Поділитися
Активіст Стерненко заявив, що Кива погрожував йому в кабінеті слідчого Стерненко розповів про зустріч з Ківою в кабінеті слідчого поліції в Києві © Рух ЧЕСНО
Співробітники поліції "не звернули уваги" на погрози Ківи на адресу Стерненка та інших активістів.

Громадянський активіст Сергій Стерненко заявив, що голова профспілки працівників Міністерства внутрішніх справ Ілля Кива погрожував йому фізичною розправою. Зокрема, Кива, за словами Стерненка, обіцяв "активістів у землю закопувати". Інцидент стався безпосередньо в кабінеті слідчого поліції, але правоохоронці ніяк на це не відреагували.

"Сьогодні я був у Головному слідчому управлінні Нацполіції в Києві, в кабінеті 647, де ознайомлювався з матеріалами провадженб по першому і другому нападах на мене. Коли вже закінчував, приблизно в 16:45, відкрилися двері, і в кабінет, де був я і двоє слідчих, увійшов Ілля Кива у супроводі невідомого мені чоловіка, ймовірно співробітника МВС. З його поведінки було помітно, що зі слідчими вони знайомі", - написав Стерненко на своїй сторінці в Facebook ввечері в понеділок, 1 жовтня.

Активіст уточнив, що Ківа прийшов на допит в рамках якоїсь кримінальної справи і, дізнавшись Стерненко, вирішив висловити йому свої претензії.

"Він впізнав мене і почав бігати по кабінету і кричати, що "життя прожити - не поле перейти" і "кожному воздасться". Продовжив він фрази: "ти просто так напав на хлопця, який помер", маючи на увазі останній напад на мене. Я відповів, що згідно з його логікою,... я сам себе бив битою, сам собі стріляв у потилицю. І мені нічим було зайнятися, я вирішив просто так в 20 метрах від свого під'їзду напасти на двох чоловіків, більших за мене. Ківа відповів, що якби проти мене прислали "правильних людей", то мене точно б убили. Також додав, що він воював, і скоро в країні наводитиме порядок. І додав: "ви, активісти, жити не даєте нікому. Ми вас, активістів, в землю закопуватимемо", - розповів Стерненко.

За його словами, слідчі, у присутності яких відбувався цей діалог, робили вигляд, що нічого не помічають, і не робили Ківі ніяких зауважень. Обіцянка Стерненка подати заяву про скоєне Ківою правопорушення й указати слідчих в якості свідків викликало агресію у супутника голови профспілки МВС.

"Чоловік, що супроводжував Іллю, звернувся до мене і порадив "з**батися звідси пошвидше". Після цього слідчий, знову не сказавши ні слова, Киві і його знайомому, вивів мене з кабінету", - додав активіст.

Стерненко підкреслив, що розцінює погрози Киви на свою адресу серйозно, з урахуванням того, що той був радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і залишається наближеною до нього особою.

"Кива не є самостійною фігурою. Він тісно пов'язаний з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. І дуже цікаво, він погрожував мені від свого імені, або це сформована думка голови міністерства? Як би там не було, нам, активістам, дають прямо зрозуміти, що будуть нас вбивати. І робить це не Росія. Не місцеві князьки. А причетний до МВС персонаж", - підсумував активіст.

Нагадаємо, що увечері 24 травня на одеського активіста Сергія Стерненка напали недалеко від його будинку двоє зловмисників. Під час зіткнення активіст отримав ножове поранення руки, а один з нападників – смертельне поранення у живіт. Стерененко стверджує, що завдав нападникам поранення ножем, який відібрав у них же.

Поліція розглядає кілька версій інциденту, серед яких – замовний напад, напад з хуліганських мотивів, побутовий конфлікт і ін

За даними ЗМІ, під час нападу на Стерненко був убитий 25-річний Іван Кузнєцов. Другого нападника – 30-річного Олександра Исайкла поліція відпустила в статусі свідка.

З початку 2017 року в Україні було скоєно більше 50 нападів на громадських активістів та журналістів. Найбільш напружена ситуація – на Півдні країни, зокрема, в Одеській та Херсонській областях. В жодному з випадків слідство не встановило замовників злочинів.

Одеські активісти вважають, що за терором проти них стоять мер міста Геннадій Труханов, а також близькі до нього бізнесмен Володимир Галантерник і кримінальний авторитет Олександр Ангерт на прізвисько "Ангел", які фактично монополізували корупцію в Одесі. А місцева поліція і прокуратура фактично захищають інтереси цього угруповання, та не виконують своїх професійних обов'язків.

Детальніше про ситуацію в Одесі читайте в матеріалі Ніни Перстньової "Біси міста "Ангела" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі