Bellingcat оприлюднив імена можливих причетних до трагедії МН17

Доповнено
Поділитися
Bellingcat оприлюднив імена можливих причетних до трагедії МН17
Сьогодні СБУ має опублікувати підозри чотирьом причетним.

Ініціативна група Bellingcat оприлюднила імена тих, хто може бути прямо або побічно відповідальні за трагедію рейсу МН17. У той же час Bellingcat не вказав, хто саме віддав наказ випустити ракету або натиснути кнопку спусковий установки.

Pгідно з доповіддю Bellingcat, одне з імен – Валерій Стельмах, який до випуску ракети із системи Бук інформував своє командування по телефону про те, що літак наближається.

Інше ім'я – Олег Пулатов, заступник генерал-майора Сергія Дубинського. Згідно з даними Bellingcat, Дубинський і Пулатов в 2014 році грали важливу роль у транспортуванні установки в Україну і назад. Названо й ім'я Леоніда Карченкf, який також грав важливу роль у транспортуванні.

У доповіді стверджується, що колишній підполковник Збройних сил РФ Олег Пулатов, якого раніше впізнали як людини під позивним "Гюрза", також згадується в одній з прослуховувань і який, ймовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску ракети на південь від н.п. Сніжне.

Інший фігурант - Леонід Харченко, встановлений Bellingcat як особа, яка також причетна до охорони установки "Бук" в районі місця пуску на південь від Сніжного.

"Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад в Росію", - наголошується в доповіді.

Ще одним фігурантом назвав Едуард Гілазєв, позивний "Рязань", який "був ідентифікований як командир сепаратистів, який після збиття привіз члена екіпажу "Бука", який відбився від колег, до свого командира Леоніду Харченку в Сніжне. Можливо, він також брав участь в охороні "Бука" поруч з місцем пуску на південь від Сніжного ".

Наступним вказано Олега Шарпа (позивний "Змій"), який встановлений як сепаратист на ім'я Олег в перехопленій телефонній розмові з Леонідом "Кротом" Харченком від 13:09 17 липня 2014 року .

"У цій розмові Шарп запитує Харченка, як дістатися до місця до південь від Сніжного, звідки "Бук" запустив ракету, що збила MH17. Оскільки ця розмова мала місце більш ніж за дві години до збиття, вкрай імовірно, що Шарп був присутній на місці пуску", - вважають у Bellingcat.

Ще одним фігурантом названий Ігор Безлер (позивний "Біс"), який "присутній на перехопленні телефонної розмови з його підлеглим Стельмахом, який інформує його, що до Безлера летить "пташка".

"Безлер дає своєму підлеглому вказівку передати це повідомлення "наверх", тим самим, можливо, посприявши помилковій ідентифікації MH17 як військового літака. Голос Безлер також чути на прослуховування, де він доповідає про збиття літака людині, якого СБУ ідентифікувала як агента ГРУ Василя Геранін. Безлер заявляв, що цей запис насправді зроблений 16 липня 2014 р (напередодні збиття MH17), проте в повній версії доповіді ми пояснюємо, що куди більш імовірно, що розмова була записана 17 липня, і стосувалася збиття MH17", - наголошується в доповіді.

Іншим фігурантом названий Сергій Поваляєв з позивним "Боцман".

"Дубинський повідомляє "Боцману", що вранці він отримав "Бук-М" і що вони тільки що збили "Сушку" (ймовірно, він має на увазі український штурмовик Су-25). Крім того, що "Боцман" був заступником Безлера, прямий зв'язок "Боцмана" зі збитим MH17 не простежується", - йдеться в розслідуванні.

Також в доповіді зазначено ім'я Валерія Стельмаха з позивним "Найманець" і "Батя", який повідомив про MH17 як військовому літаку Безлер за кілька хвилин до збиття.

"Безлер також дав йому вказівку повідомити про це "наверх", що може говорити про те, що Стельмах передав це повідомлення "ГРУ ДНР" або інший вищестоящої організації / особі, які контактували з екіпажем "Бука", - наголошується в розслідуванні.

Крім того, в доповіді фігурують імена Ігоря з позивним "Мінер", який був ідентифікований як командир "групи Мінера", яку згадує Безлер в одному з перехоплених переговорів у зв'язку зі збитим MH17 і Олександра Ходаковського з позивним "Скіф", Олександра Семенова з позивним "(Сан) Санич".

Раніше в СБУ заявили, що в середу вдень оприлюднять підозри чотирьом особам, причетним до аварії "Боїнга 777" Малайзійський авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом в 2014 році. Планується, що о 14:00 в Нідерландах відбудеться брифінг Спільної слідчої групи про результати розслідування збивання рейсу MH-17 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" після чого і буду опубліковані імена підозрюваних.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на пресконференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак . Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську.

Наступного дня Австралія та Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнгу". Європейська Рада також закликала РФ взяти на себе відповідальність та повністю сприяти всім спробам встановити істину, справедливість і провину конкретних осіб у цьому злочині.

Проте РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі