Більшість громадян головним інтеграційним напрямом України вважають вступ до ЄС — опитування

Поділитися
Більшість громадян головним інтеграційним напрямом України вважають вступ до ЄС — опитування
Вступ до НАТО більшість українців називають головною гарантією безпеки держави.

Вступ до Євросоюзу 64% громадян вважають головним інтеграційним напрямом України, йдеться у результатах опитування фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та "Центру Разумкова". Ще 13% респондентів вважають, що Україні потрібно вступити до Євразійського союзу, а 23% громадян не мають однозначної відповіді на це питання.

Найбільше вступ України до Європейського союзу підтримують в Західному (90%) та Центральному (70%) регіонах. На Півдні держави (44%) та Сході (43%) підтримка членства в ЄС також переважає, але певна частина мешканців цих регіонів підтримують і вступ до Євразійського економічного союзу (23% на Півдні й 24% на Сході). Водночас по 33% респондентів на Півдні та Сході України не можуть визначитися із відповіддю.

У грудні 2013 року перевагу членству в ЄС надавали 46% українців, а в той самий період 2014 року – 57%. У минулому році такої думки дотримувалися 64% респондентів. Водночас кількість прихильників вступу України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану зменшилася з 36% у грудні 2013 року до 16% у 2014 році. Минулого року вступ до Митного союзу підтримали лише 13% громадян.

Демократичні ініціативи

Також 51% українців вважає, що членство України в НАТО є найкращим варіантом гарантування безпеки. Такий показник став найвищим за весь час проведення опитувань. Позаблоковий статус України підтримують 26% громадян, ще 6% респондентів вважають, що варто створити військовий союз із Росією та країнами СНД.

Однак, відповідь щодо цього питання у різних регіонах різниться. Так, вступ до НАТО майже одностайно підтримують на Заході (80%) і більша частина населення в Центральному регіоні (54%). Але на півдні України 42% опитаних віддають перевагу нейтральному статусу держави. На Сході позаблоковий статус підтримують 43% українців. Водночас 13% жителів Східного регіону вбачають гарантію безпеки у військовому союзі з Росією та країнами СНД. На Півдні, і на Сході 34% і 29% відповідно надає перевагу членству України в НАТО.

Демократичні ініціативи

Опитування проводилося у період з 13 по 18 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі