Депутати хочуть змінити систему оплати праці вчителів — оглядачка

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Депутати хочуть змінити систему оплати праці вчителів — оглядачка
Зараз 50% грошей, які отримує вчитель, - це різноманітні надбавки та доплати, що не залежать від професійної кваліфікації.

Нинішня система оплати праці вчителів не стимулює їх до розвитку. Відмовитися від однакових для всіх надбавок до зарплати, але підняти плату за кваліфікацію - такі поправки в закон "Про повну вищу середню освіту" хоче внести "Голос".

Про це у своїй статті для DT.UA пише Оксана Онищенко. За її словами, зараз 50% грошей, які отримує вчитель, - це різноманітні надбавки та доплати, що не залежать від професійної кваліфікації. А різниця в зарплатні між педагогами різних рівнів кваліфікації становить лише 5%.

Отже, у вчителів немає стимулу професійно розвиватися, вважають у "Голосі". І пропонують, щоб "крок" між зарплатнями вчителів різних категорій становив від 25% (між другою та першою категоріями) до 40% (між першою і вищою категоріями ). А також хочуть замахнутися на святе - скасувати надбавку за вислугу років. Звісно, це не викликало захоплення у багатьох педагогів та профспілок: "Доплата за вислугу - це нам на ліки. Чим довше працює вчитель у школі, тим більше йому потрібно грошей на аптеку", - коментують вони.

У "Батьківщині" пропонують зазначити в законі фіксований розмір надбавок педагогам, а не граничний (верхня межа), бо надбавки, які встановлюють учителям на місцях, значно нижчі від граничної межі. Всі пам'ятають, як постановою Кабміну в січні 2018 року збільшили граничний розмір надбавки за престижність праці вчителям з 20% до 30%, з нижньою межею не менше 5%? У "Батьківщині" вивчали, як застосовується ця постанова. "За інформацією, отриманою від обласних організацій профспілки працівників освіти і науки України, надбавка в розмірі 30% виплачується всім педпрацівникам лише у 48 місцевих бюджетах із 1446. У значній частині регіонів надбавку педагогам встановлено у мінімальному розмірі 5%", - зазначено у правках.

Детальніше про новий законопроект читайте в статті Оксани Онищенко "Молодильні яблука для закону про школу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі