Депутати запропонували визначити мовою реклами виключно українську

Поділитися
Депутати запропонували визначити мовою реклами виключно українську Депутати запропонували заповнити мовну прогалину © КМДА
Після скасування закону про засади державної мовної політики мова реклами не регулюється взагалі. Депутати запропонували заповнити прогалину.

У Верховній Раді зареєстрований проект змін до закону "Про рекламу" (щодо мови реклами). Законопроект №8522 подала група депутатів здебільшого з фракції "Блок Петра Порошенка".

Проектом закону пропонується викласти статтю 6 закону "Про рекламу" у наступній редакції: "Мовою реклами в Україні є державна мова. Об'єкти права інтелектуальної власності в рекламі використовуються тою мовою, якою їм наданий правовий захист відповідно до законодавства про інтелектуальну власність".

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, мова реклами в Україні визначається статтею 6 закону "Про рекламу", яка має відсилання до закону "Про засади державної мовної політики". Однак 28 лютого 2018 року Конституційний суд скасував цей закон.

Таким чином наразі законодавство України не містить правової норми, яка б регулювала мову реклами в Україні. Загальні норми законодавства України про використання мов, зокрема стаття 10 Конституції України, не містять норм, які регулюють мову реклами.

"Така правова прогалина створює неоднакове тлумачення щодо правового режиму мови реклами у громадян, суб'єктів господарювання, державних органів. Відсутність належного регулювання мови реклами призводить до порушення загального принципу права, відповідно до якого кожний має передбачати наслідки своїх дій і встановлену законом відповідальність за них", - наголошують депутати.

28 лютого Конституційний суд визнав неконституційним закон"Про засади державної мовної політики" (закон Ківалова-Колесніченка), ухвалений у 2012 році.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що рішення Конституційного суду відкриває можливість розглянути і ухвалити новий закон про мову.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі