Держава ставить остаточний хрест на селі — голова Асоціаціі фермерів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Держава ставить остаточний хрест на селі — голова Асоціаціі фермерів
Україна буде житницею, але не нашою

На що опиратися, аби об'єктивно розібратися в земельному питанні? Про це у своєму інтерв'ю DT.UA розповів голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак.

"Ставлячи на агрохолдинги, Україна буде житницею, але не нашою, - говорить Микола Стрижак. - Аргентина, до речі, входить у п'ятірку головних експортерів продуктів харчування у світі. Але в самій країні - голод, бандитизм і наркоманія. І тепер уряди Аргентини та Бразилії виділяють гроші з бюджету, щоб викуповувати землю в іноземців і створювати місцеві фермерські господарства".

"Зустрічаємося з французами. Кажуть, у нас велика проблема: середній розмір фермерського господарства був 30 гектарів, а став 33 гектари, - продовжує фермер. - О, нам би ваші проблеми! Ні, ви не розумієте, відповідають французи. У результаті ми втрачаємо 10% робочих місць. У Польщі - по 300 гектарів в одні руки. При цьому величина середнього фермерського господарства - 10 гектарів. Чому, запитую. Тому що ми продаємо землю тільки жителям села з дозволу місцевої адміністрації. Відчуйте різницю".

"По суті ми на державному рівні приймаємо рішення поставити остаточний хрест на селі, - говорить Стрижак. - Створюємо всі умови для знищення сільської мережі та дрібного сімейного фермерства. Мета? Нібито розвивати більш ефективні великі господарства. Але є ще ключовий для країни нюанс. Ті самі французи мені казали: от уявіть, у мене тисяча гектарів, а у вас - сто. І раптом ми щось не поділили - ваша курка переступила мою межу. Де ми в цьому разі вирішуватимемо питання? У суді. Скажіть, а на користь скількох гектарів прийме рішення ваш чесний український суд? Тисячі моїх чи ста ваших?".

"І це ще одна причина того, чому всі мають бути більш-менш рівними на селі. У такій системі координат суд набирає сили, і в людей з'являються рівні можливості, - упевнений фермер. - А нині у нас скрізь свої "троєкурови". Он, Лозинський теж був ефективним власником, але людей підстрелював… І це ще одна державотворча історія. У рамках децентралізації, коли люди можуть оперативно приймати рішення і щодо влади у своїй громаді, і щодо фінансів".

"Це історія про господарів на землі. Про те, як виростити новий сільський прошарок, де люди роблять самі себе, свої території, середовище спілкування й правову сферу, де починає працювати закон. Люди, які день і ніч працюють на себе, не дають хабарів. Це інша психологія та філософія. Відмінна від філософії тих, хто винаймає найманих працівників", - завершив Микола Стрижак.

Раніше Микола Стрижак заявляв, що музику сьогодні замовляють агрохолдинги. А в кабміні і в ОП

Голова Асоціації приватних землевласників стверджує, що дрібним фермерам потрібно дати можливість наростити м'язи

Фермер стверджував, що у закон не закладені механізми підтримки та стимулювання сімейного фермерства

Також голова Асоціації фермерів заявив, що президент Зеленський знаходиться під тиском

Детальніше читайте у матеріалі Інни Ведернікової "Микола Стрижак. Історія про фермера та президента" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна"

Повну відео - версію інтерв'ю із Миколою Стрижаком дивіться тут

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі