Дубілет назвав вартість проведення перепису населення

Поділитися
Дубілет назвав вартість проведення перепису населення Перепис населення України коштуватиме 5 млрд грн © eveningkiev.com
Замість повноцінного перепису міністр Кабміну пропонує створити єдиний реєстр українців.

На проведення запланованого перепису населення знадобиться 5 млрд гривень, повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

"Мені нещодавно у проєкті Держстату принесли дані про бюджет перепису населення, він становить 5 мільярдів гривень, і я розумію, що ефективніше і простіше буде зробити так званий електронний перепис населення", - заявив Дубілет на конференції у клубі КМУ, присвяченій боротьбі з корупцією.

Раніше представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявляв, що на проведення перепису населення, знадобиться 4 млрд гривень, у держбюджеті-2020 передбачено виділити на перепис 3,44 млрд.

Щоб здешевити процес, міністр запропонував замінити перепис створенням єдиного реєстру українців. До нього повинні увійти шість-сім держреєстрів із базовими даними про громадян України, пише "Укрінформ". Але ту заміну, яку пропонує міністр, аж ніяк не можна назвати переписом.

"Тільки питати людей. У цьому кардинальна відмінність перепису від демографічних регістрів, що ведуться на документальних засадах. Перепис - це лише опитування населення, що дає можливість з'ясувати деякі речі, які неможливо з'ясувати за документами", - пояснила в інтерв'ю DT.UA директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

Наміри нової влади нарешті провести перепис населення соціолог оцінює як обнадійливі. Але бажання отримати швидкий результат при мінімальних витратах може призвести до того, що такий довгоочікуваний захід буде проведено неякісно.

На її думку, важливо не просто провести перепис до кінця поточного року, але щоб його було визнано міжнародним співтовариством. А для цього перепис має бути проведено за методологією, як годиться. "Не думаю, що до кінця наступного року повномасштабний перепис вдасться провести. Навряд чи встигнуть підготуватися", - додає експерт.

Для проведення перепису необхідно закупити 100 тисяч планшетів, створити програмне забезпечення для введення й аналізу інформації, знайти 100 тисяч переписувачів, яких потрібно серйозно підготувати.

"Особливість цього перепису в тому, що він проводитиметься не на паперових носіях, а на планшетах. Не можна вже буде піти в ЖЕУ, переписати інформацію і сказати, що опитування проведено... Треба підібрати 100 тисяч переписувачів... але переписувачі повинні розуміти, що і як робити. Для цього знадобиться щонайменше тиждень серйозного навчання і багато вчителів", - додає вона.

Важливо зрозуміти різницю між наявним та постійним населенням – це дасть можливість оцінити чисельність трудових мігрантів. Але для цього необхідно провести грамотну роботу з людьми, щоб українці не боялися відповідати на питання, розуміючи, що отримані від них дані нікуди не підуть.

Дуже важливі питання національності, мови. "Недостатньо запитати російська-українська. Що робити, наприклад, з угорською? Потрібні угорські школи чи ні? Це політичні ігри угорського уряду чи насправді проблема Закарпаття?", - каже соціолог.

Не менш важливо розуміти, що являє собою нинішня українська родина, яке джерело доходів є основним, які умови життя, рівень освіти українців.

І критично важлива інформація – це ситуація по регіонах. Зокрема, на територіях біля лінії розмежування і на окупованій території Донецької і Луганської областей, де провести перепис неможливо.

"З допомогою дронів можна хоча б порахувати кількість людей. Скориставшись рекомендаціями Фонду народонаселення, який проводив перепис у воюючих країнах", - зазначає Елла Лібанова.

За стандартами ООН переписи населення повинні проводитися раз на десять років, в Україні перший і поки єдиний перепис населення було проведено ще в 2001 році.

Як повідомлялося, команда президента Володимира Зеленського планує прискорити перепис населення України і провести його в грудні 2019 року. Своєю чергою Кабінет міністрів і Держстат запланували проведення перепису на 2020 рік. Особливість цього перепису в тому, що він проводитиметься не на паперових носіях, а на планшетах.

Окрім соціальних та економічних причин, потребу перепису в команді Зеленського вбачають у необхідності реформувати парламент і прив'язати кількість депутатів до реальної кількості виборців.

Докладніше читайте в матеріалі Алли Котляр "Як не завалити перепис. Материнські поради" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі