Думки жителів ОРДЛО щодо передачі Україні контролю над кордоном помітно розійшлися – опитування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Думки жителів ОРДЛО щодо передачі Україні контролю над кордоном помітно розійшлися – опитування © Фото: Держприкордонслужба України
Понад 33% респондентів упевнені, що подібні дії в рамках "Мінська" не плануються в принципі.

Думки жителів ОРДЛО щодо передачі Україні контролю над кордоном з Росією у рамках Мінських угод помітно розійшлися. 33,8% респондентів упевнені, що подібні дії "не плануються в принципі". Водночас 58,2% розуміють, що це передбачено Мінськими угодами і може статися.

Але 23,2% учасників опитування вважають, що це "планується після прийняття такого рішення шляхом референдуму жителями "ДНР/ЛНР"; 7,2% - думають, що передача контролю планується у даний момент або в найближчі кілька місяців, а 27,8% - переконані, що це заплановано "після проведення виборів у "ДНР/ЛНР".

16у
16у

Думка останньої групи респондентів відповідає дійсності - незважаючи на неодноразові публічні запевнення представників української влади про те, що вибори в ОРДЛО не можуть відбутися, поки Україна не контролює значну частину свого кордону з Росією. Насправді в угоді "Мінськ-2", підписаній 12 лютого 2015 р. у п. 9 передбачено відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту, яке "повинно початися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання...".

І хоча проведення виборів в ОРДЛО без українського контролю над кордоном із РФ нелогічне і небезпечне своїми наслідками для України, тим не менш, за словами джерела в оточенні президента, "спочатку кордони, потім вибори" - це всього лише "наше побажання", а не тверда домовленість в рамках "Норманді". Якої, до речі, як вважають на Банковій, навряд чи вдасться досягти.

Дослідження проводилося Українським інститутом майбутнього і "Дзеркалом тижня. Україна" за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп" з 7 по 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 - у непідконтрольній частині Луганської і 806 - у непідконтрольній частині Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., які були скориговані з урахуванням існуючих демографічних даних ВПО, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Ще в квітні 2014 року "Дзеркало тижня.Україна" спільно з КМІС провели соціологічне дослідження, результати якого дуже серйозно вивчалися в Москві і вплинули на плани зі створення Малоросії. Виявилося, що в областях, що входять в т.зв. "Підкову ризику", ставлення до Росії зовсім не таке, як його собі емоційно та інтуїтивно уявляли в Кремлі.

Детальніше про дані опитування жителів ОРДЛО читайте в статті Інни Ведернікової, Володимира Кравченка, Юлії Мостової і Тетяни Силіної "Тест на сумісність" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі