Філарет відмовляється виконувати умови Томосу

Поділитися
Філарет відмовляється виконувати умови Томосу Томос ставить церкву в залежність від Константинополя - Філарет © Патріарх Филарет / Facebook
Почесний патріарх стверджує, що умови Контантинополь надав після отримання Томосу.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що умови надання Томосу ставлять Українську церкву в залежність від Константинополя. Про це Філарет заявив в інтерв'ю телеканалу "Настоящее время".

За його словами, Томос ставить церкву майже в таку ж залежність від Константинополя, як та, в якій знаходиться УПЦ (МП) від Москви. І якби Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст Томосу, то не погодилися б на нього.

"Ми на Соборі не знали його зміст (Томосу про автокефалію). Дізналися вже після об'єднання. Якщо б ми знали зміст цього Томосу, то ми не погодилися б на такий Томос", - зазначив патріарх.

Філарет заявив, що відмовляється виконувати три умови Томосу - щодо переходу закордонних парафій колишньої УПЦ-КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро, і відмовляється вирішувати конфліктні ситуації внутрішнього характеру виключно за погодженням з Фанаром.

"Три пункти, які відбирають у нас права автокефальної церкви. За назвою ми - автокефальна, а на ділі ми залежна від Константинопольського патріархату церква ... Ми не відмовляємося від Томосу, але не будемо виконувати ці три умови, які записані в Томосі. Не будемо виконувати", - заявив Почесний патріарх, додавши, що їх виконання означає залежність.

При цьому Філарет стверджує, що підстав для розколу церкви немає. "Розколу немає, є тільки різний підхід. Одні хочуть зберегти Київський патріархат, а інші хочуть знищити його.... Ми хочемо, щоб Київський патріархат в Україні для України існував як патріархат, а поза, як сказано в Томосі, - митрополія", - заявив Філарет. А на питання: "То є дві церкви: одна для внутрішнього використання, друга - для зовнішнього?", сказав: "Для внутрішнього - патріархат, а для зовнішнього - митрополія".

Також патріарх розповів про відмову висуватися в предстоятелі об'єднаної церкви, що також було однією з умов Фанара про надання Томосу. Також були домовленості з президентом Порошенком та головою ПЦУ Епіфанієм про те, що після отримання Томосу Філарет продовжить керувати церквою зсередини. Однак "На справах він показує, що він - предстоятель, а я - ніхто", - сказав Філарет.

Раніше почесний патріарх ПЦУ Філарет у зверненні заявив, що його відмова від статусу патріархату на Помісному Соборі в грудні 2018 року нічого не значить і Київський патріархат нібито ніхто не відміняв.

Аналітики відзначають, що з часу створення ПЦУ між Філаретом і Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві. Зокрема, почесний патріарх Філарет не задоволений символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви. А запрошенням на бланках УПЦ КП вшанувати пам'ять священномученика Макарія він намагався перевірити, яку кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП. У той же час після розгортання скандалу ряд єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви в підтримку Епіфанія.

10 травня голова ПЦУ Епіфаній заявив, що Українська православна церква Київського патріархату юридично припинила своє існування під час Об'єднавчого собору 15 грудня, а її відновлення може загрожувати втратою Томосу.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камингаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі