Генпрокуратура скерувала до суду справу про побиття активістів у Гостинному дворі

Поділитися
Генпрокуратура скерувала до суду справу про побиття активістів у Гостинному дворі У 2013-му "беркутівці" жорстко розігнали мирну акцію протесту
Командира полку "Беркут" підозрюють у перевищенні влади, що супроводжувалося насильством.

Генеральна прокуратура України скерувала до суду справу щодо командира полку міліції особливого призначення "Беркут", який п'ять років тому керував розгоном учасників протесту проти незаконної забудови Гостинного двору у Києві.

"Завершено розслідування і направлено до суду обвинувальний акт стосовно командира ПМОП "Беркут" при ГУ МВС України в м. Києві за підозрою у перевищенні влади, що супроводжувалося насильством під час проведення акції протесту біля Гостинного двору 18.02.2013", - пише у своєму Facebook речник ГПУ Андрій Лисенко.

Окрім керівника "беркутівців" підозрюваними у побитті активістів є його заступник і підлеглі. Під час розгону мирної акції постраждали 11 людей, ще 40 були незаконно затримані.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 статті 28, ч. 2 статті 365, ч. 2 статті 346, ч. 1 статті 351, статтею 340 (перевищення влади, що супроводжувалося насильством, перешкоджання діяльності народного депутата України, насильство щодо державного та громадського діяча, незаконне перешкоджання організації і проведенню зборів та мітингів) Кримінального кодексу України.

"Інших підозрюваних співучасників цих злочинів – заступника командира полку міліції спецпідрозділу "Беркут" та начальника відділу охорони громадської безпеки одного з райуправлінь міліції Києва, які переховуються на території Російської Федерації, оголошено в розшук і судом надано дозвіл на їх затримання", - резюмує Лисенко.

Читайте також: Нідерланди можуть подати до суду на РФ за збитий на сході України MH17 – NYT

Нагадаємо, 18 лютого 2013 року активісти та народні депутати влаштували у дворі Гостинного двору в Києві мирну акцію протесту проти перебудови архітектурної пам'ятки на торгівельно-розважальний комплекс.

Заворушення почалися після того, як активісти повідомили про нове рейдерське захоплення будівлі. Під час прориву активістів забудовники і приватна охорона використовували проти людей сльозогінний газ і арматуру. Згодом до розгону долучились "беркутівці", 11 громадян дістали тілесні ушкодження, ще 40 осіб, зокрема двоє народних депутатів, були безпідставно затримані.

Керівництво МВС часів засудженого за держзраду екс-президента Віктора Януковича поклало відповідальність за бійку на народних депутатів, заявило, що правоохоронці "не порушували закон", та поновило на посаді командира "Беркуту", який керував розгоном мирної акції протесту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі