Громадська рада НАБУ вимагає відсторонення підозрюваних у "кришуванні" корупції в оборонці

Поділитися
Громадська рада НАБУ вимагає відсторонення підозрюваних у "кришуванні" корупції в оборонці Фігурантами розслідування Bihus.Info стали двоє детективів і заступник директора НАБУ © Facebook/НАБУ
Корупційний скандал в "Укроборонпромі" є одним з іспитів на інституційну спроможність Бюро.

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро (РГК НАБУ) закликає директора НАБУ Артема Ситника відсторонити від посад фігурантів журналістського розслідування Лесі Іванової (Bihus.Info), у заключній частині якого йдеться про те, що правоохоронним органам було відомо про махінації із закупівлями підприємств ДК "Укрооборонпром", але розслідування гальмували за хабарі.

Мова йде про першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву, заступника керівника Третього відділу І підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Олега Борисенка та детектива Третього відділу І підрозділу Головного підрозділу детективів НАБУ Дмитра Литвиненка.

"Задля збереження НАБУ як інституції, Рада громадського контролю НАБУ закликає директора Національного бюро Артема Ситника, не чекаючи на результати офіційного розслідування, відсторонити від виконання обов'язків... і негайно ініціювати службове розслідування щодо цих працівників", - йдеться у заяві РГК.

У ній також наголошується на тому, що Бюро, як одному з нових антикорупційних органів України, ще належить довести свою інституційну спроможність, зокрема шляхом швидкого й чіткого реагування на виклики та забезпечення рівних правил і процедур для всіх.

"Саме таким викликом стала можлива участь у покриванні корупції в оборонній сфері одразу декількох співробітників НАБУ, як стало відомо за результатами журналістського розслідування", - наголошують члени Ради громадського контролю НАБУ.

У РГК також наголошують на неприпустимості контрабанди та корупції у країні, яка де-факто перебуває у стані війни, та анонсують негайне позачергове засідання за участю Артема Ситника і співробітників НАБУ, на відстороненні яких наполягають члени ради, із витребуванням копій усіх згаданих у програмі документів.

У заключній частині журналістського розслідування Лесі Іванової (Bihus.Info) йдеться про те, що правоохоронним органам було відомо про махінації із закупівлями підприємств ДК "Укроборонпром" у компаній, пов'язаних із сином нині звільненого першого заступника секретаря РНБО Ігорем Гладковським і його бізнес-партнерами Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою. Протягом декількох років Жуков і Рогоза платили правоохоронцям хабарі за те, щоб розслідування "спускали на гальмах".

З 2016 року ділки продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як прокладку використовували підприємство президента України Петра Порошенка "Кузня на Рибальському", через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.

"Дзеркало тижня. Україна" неодноразово публікувало матеріали про корупцію та масштабні зловживання в оборонному секторі. Докладніше читайте у матеріалі DT.UA "Злочинні схеми в оборонпромі: чому розслідування Bihus.Info не може бути фейковим" та статті Дмитра Менделєєва "Мародери країни відрубаних рук" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі