Християни східного обряду відзначають Благовіщення: традиції свята

Поділитися
Християни східного обряду відзначають Благовіщення: традиції свята Архангел Гавриїл приніс Діві Марії звістку про швидке народження Ісуса Христа © pravmir.ru
Традиційно, свято намагалися відзначити в сімейному колі.

Щорічно 7 квітня, за дев'ять місяців до Різдва Христового, християни східного обряду відзначають свято Благовіщення Пресвятої Богородиці – день, коли Архангел Гавриїл приніс їй звістку про те, що вона стане матір'ю сина Божого. Свято входить в число 12 найважливіших свят православ'я і вважається третім за значенням після Великодня і Різдва. Церквою воно встановлене в IV столітті, після того, як було встановлено святкування Різдва.

В нашій країні почали святкувати Благовіщення після прийняття християнства. Воно також відоме під назвою "третьої зустрічі весни" - після Стрітення і Сорока мучеників. Вважається, що в цей день весна повинна остаточно побороти зиму. Бог благословляє землю і відкриває її для сівби, а тому лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. "Турбувати" землю до цієї дати вважалося великим гріхом.

Звичаї і традиції Благовіщення

Будь-яка робота в цей день вважається гріхом. Приказка говорить, що у цей день "птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете". Один з найстаріших звичаїв, пов'язаних з святом, стосується птахів: у цей день заведено відпускати птахів, зокрема голубів, на волю. За легендою, вони донесуть звістку про добрі справи людей ангелам-хоронителям.

Забороняється також шити щось, плести і в'язати. Вважається, що життя людини являє собою нитку, управляти якою можуть тільки ангели і Бог. В цей день імовірність переплутати нитки надзвичайно висока.

За одним із переказів, у цей день не можна надягати новий одяг.

Вважається також, що не можна ходити в гості. Свято намагалися зустріти в родинному колі. За повір'ями, якщо в цей день в двері постукає жінка або дівчина, вона може виявитися відьмою.

Прийнято було також заготовляти благовіщенську сіль. Кожен з членів сім'ї кидав по дрібці солі в спеціальний мішечок, після чого господиня її прокалювала її і берегла для особливих випадків. Вважається, що така сіль може вилікувати навіть безнадійно хворого. Якщо сіль не знадобилася протягом року, її необхідно спалити на багатті.

Прикмети свята

По погоді на Благовіщення намагалися вгадати, яким буде врожай і літні місяці. Якщо день був вітряний, з ранковим туманом і інеєм, очікувалося урожайне літо. Дощ у цей день віщував урожай грибів і хлібів. До хорошого збирання ярих, огірків, груздів був мороз; до теплих літніх днів і до великої кількості горіхів - гроза.

В день Благовіщення немає ластівок - до тривалої холодної весни. Благовіщенське небо темне, без зірок - кури мало знесуть яєць. Благовіщенський сніг на дахах не розтане до 6 травня (Егорія), а сильний мороз до сорока морозних ранків.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі