Інститут нацпам'яті вимагає від Кернеса не підписувати рішення щодо проспекту у Харкові

Поділитися
Інститут нацпам'яті вимагає від Кернеса не підписувати рішення щодо проспекту у Харкові УІНП вже вказував Кернесу на неприпистумість повернення топоніма © 2day.kh.ua
Присвоєння імені Жукова будь-якому об'єкту на території України суперечитиме законодавству.

Український інститут національної пам'яті (УІНП) вимагає від мера Харкова Геннадія Кернеса не підписувати рішення щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на Георгія Жукова. Про це повідомляється сьогодні на сайті інституту.

Раніше на сайті Харківської міськради зареєстрували петицію щодо перейменування проспекту. Сьогодні міська рада проголосувала за повернення топоніма, тепер, щоб рішення набрало чинності необхідний підпис Кернеса.

В УІНП нагадали, що присвоєння імені Жукова будь-якому об'єкту на території України суперечитиме законодавству. Так, порядок присвоєння об'єктам топоніміки імен фізосіб регулюється законом "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій". Частиною шостою статті 3 "забороняється присвоювати юридичним особам та об'єктам права власності імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік (крім випадків, пов'язаних з розвитком української науки та культури), працювали у радянських органах державної безпеки…".

Ім'я Жукова в назві об'єкту топоніміки є символікою комуністичного тоталітарного режиму, зауважили в інституті. Юрист УІНП Сергій Рябенко підкреслив, що поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без.

За його словами, УІНП звернеться до Генпрокуратури, щоб вона провела перевірку обставин та порушила провадження за статтею 436-1 Кримінального кодексу, та ініціюватиме позов до адмінсуду щодо скасування рішення міськради Харкова.

Нагадаємо, 8 травня на сайті Харківської міськради були зареєстровані петиції з вимогами прибрати з центрального майдану міста волонтерський намет, а також повернути проспекту Петра Григоренка і станції метро "Палац Спорту", перейменованим у рамках декомунізації в 2016 році, ім'я маршала Жукова.

Геннадій Кернес публічно закликав підтримати ці петиції і пообіцяв зробити все для реалізації озвучених пропозицій. У рекордні терміни петиції набрали необхідні для їх розгляду п'ять тисяч голосів.

12 травня харків'яни провели акцію протесту з вимогою до Кернеса відмовитися від озвучених ним ініціатив знести волонтерський намет "Все для Перемоги" і повернути проспекту Григоренка ім'я маршала Жукова.

Український інститут нацпам'яті вказав Кернесу на неприпустимість порушення законодавства і нагадав про кримінальну відповідальність за такі діяння.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі