КМДА попросила власників особистого транспорту зменшити їх присутність на вулицях столиці

Поділитися
КМДА попросила власників особистого транспорту зменшити їх присутність на вулицях столиці Туман в Києві складається не тільки з найдрібніших частинок води
Через велику кількості транспорту та погодних умов у Києві стає все важче дихати

У Київській держадміністрації звернулися з опосередкованим закликом до власників приватних автомобілів: зменшити кількість машин на вулицях столиці через вкрай серйозний стан повітря в місті.

Через безвітряну, суху і незвично стійку погоду в повітрі накопичилося зайва кількість забруднюючих речовин, які знаходяться як раз на рівні життєвого простору людей. За даними ЦГО ім. Б. Срезневського за 16 січня 2020 року, зафіксовані перевищення середньодобових концентрацій забруднюючих речовин діоксиду азоту та діоксиду сірки в місцях скупчення автомобільного транспорту (Бесарабська пл., пл. Деміївська, бульвар Лесі Українки). У Києві це явище регулярне - через велику кількість автомобілів і погодні умови.

Все зміниться після випадання опадів, з посиленням вітру та зниженням температури, а поки що власників авто просять обмежити свої поїздки по місту і, по можливості, пересісти на громадський транспорт.

Пішоходам радять уникати прогулянок біля автомобільних магістралей і пити більше води.

"У Києві систему моніторингу атмосферного повітря. Київська міська рада підтримала виділення в бюджеті коштів на побудову систему моніторингу. Тепер столиця розпочинає імплементувати положення Директиви ЄС 2008/50 та 827 Постанови Кабінету Міністрів України.

У 2020 році будуть побудовані перші чотири пости моніторингу атмосферного повітря на лівому березі Києва, також розпочнеться будівництво системи хімічного очищення на сміттєспалювальному заводі "Енергія", - повідомила прес-служба КМДА.

Вчені з Університетського коледжу Лондона заявили про те, що забруднення повітря негативно впливає на психіку людини. Зокрема, брудне повітря пов'язане з підвищеним ризиком суїциду й депресії, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені проаналізували 25 робіт, які були пов'язані з виявленням впливу чистоти повітря на психічне здоров'я і були опубліковані до кінця 2017 року.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, вміст ТЧ2,5 (найдрібніших твердих частинок діаметром 2,5 мікрона або менше) не повинен перевищувати у середньому 10 мікрограмів на кубічний метр повітря (мкг/м3) для середньорічних показників, а разово - 25 мкг/м3 в добу. У Лондоні, для порівняння, рівень забруднення перевищує ці норми і в середньорічному вираженні досягає 13,3 мкг/м3, а, наприклад, у Делі він вдесятеро вищий і становить близько 133 мкг/м3.

Дані досліджень, які були проаналізовані вченими, свідчать, що депресія корелювала з довгостроковим забрудненням повітря. Наприклад, у людини, що живе протягом хоча б півроку в місцевості з вмістом ТЧ2,5 в повітрі, що вдвічі перевищують норми ВООЗ, ризик розвитку депресії буде приблизно на 10% вище, ніж у тієї, що живе в більш чистому районі.

Підвищений ризик суїциду виявився пов'язаний із забрудненням повітря більш великими частками. При збільшенні концентрації ТЧ10 на 10 мкг/м3 ризик вчинити суїцид протягом трьох днів виростав на 2%.

Зв'язок забрудненого повітря з тривожними розладами був менш чітким, а психоз і біполярний розлад не показали ніякого стійкого зв'язку з рівнем частинок в повітрі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі