Колектив харківського бронетанкового КБ попросив Абромавичуса звільнити директора через зрив роботи

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Колектив харківського бронетанкового КБ попросив Абромавичуса звільнити директора через зрив роботи Підприємство-виробник БТР-4Е виявилося на грані зриву. Колектив звинувачує в цьому директора КБ © Укроборонпром
Співробітники КБ Морозова, який спеціалізується на танки, БТР і реактивні системи залпового вогню, вже чотири місяці не отримують зарплату, а на підприємство накладено багатомільйонний штраф.

Працівники Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова звернулися з колективним листом до гендиректора держконцерну "Укроборонпром" Айвараса Абромавичуса. Колектив звернув увагу керівництва концерну на критичний стан підприємства і попросив звільнити його директора Олексія Бабича. Саме на нього співробітники покладають відповідальність за проблеми КБ.

У листі, яке опинилося у розпорядженні DT.UA, йдеться, що співробітники КБ вже чотири місяці не отримують заробітну плату. Крім того, їм не виплачують відпускні, оздоровчі, лікарняні тощо, не видають спецінструмент, спецодяг і спецхарчування. Через це з підприємства з червня по вересень вже звільнилися 167 людей, ще 44 працівники написали заяви про звільнення з 11 жовтня.

"Звільняються найбільш висококваліфіковані фахівці, які користуються високим попитом на ринку праці... Це досвідчені працівники, які досконало оволоділи тонкощами своєї спеціальності", - констатували автори звернення.

Масове звільнення персоналу поставило під загрозу повноцінне функціонування КБ.

"ХКБМ внаслідок обезкровлення зараз здатне виконувати конструкторські або дослідно-конструкторські роботи тільки вибірково: або МЬУ для виробу Firtina, або "Краб", або "Верба", або "Бастіон", або розробка нових машин на базі бронетранспортера БТР-4Е, або "Лунь" тощо. А за деякими напрямками конструкторської роботи, такими як гідравліка, надійність, розробка експлуатаційної та ремонтної документації вже втрачені всі фахівці. На черзі... стоять трансмісія, система управління рухом виробів бронетанкової техніки і броньовий захист", - йдеться в листі.

Його автори характеризують обстановку на підприємстві як щось середнє між "революційною ситуацією" і "італійським страйком". За їхніми словами, взаємодію між структурними підрозділами КБ повністю розбалансовано, і реалізація окремих проектів здійснюється виключно в "ручному" режимі.

Відповідальність за ситуацію колектив підприємства покладає на директора КБ Олексія Бабича, призначеного на цю посаду в лютому 2017 року.

Автори листа стверджують, що за 2,5 року під керівництвом Бабича Бюро перетворилося з стабільного підприємства "з пристойними грошима на банківських рахунках і унікальним на багато здатним колективом" на підприємство з багатомільйонною заборгованістю по зарплаті, що опигилося перед загрозою повної зупинки. Крім того, за цей час до КБ втратили довіру постачальники, замовники і експортери озброєнь через зірвані або практичні зірвані замовлення. У зв'язку з цим колектив просить Авбромавичуса звільнити Бабича з посади. Лист підписали керівники і співробітники всіх відділів КБ.

Зазначимо, що навесні і влітку співробітники КБ Морозова вже страйкували через невиплати зарплати і зверталися до керівництва "Укроборонпрому" з проханням звільнити директора Олексія Бабича.

Однією з причин, за якими ситуація на підприємстві стала критичною, став інцидент із замовленням Міністерства оборони партії бронетранспортерів.

У 2016 році Міноборони замовило у КБ Морозова 48 одиниць БТР-4Е. Спочатку планувалося, що сталь для корпусів поставить Лозівський ковальсько-механічний завод, що спеціалізується на виробництві броні. Однак ЛКМЗ не впорався із замовленням, і замість півсотні готових КБ отримало два десятки недороблених корпусів для БТР.

У грудні 2018 року Бюро замовило 33 тонни фінської сталі марки Miilux Protection 500 польської фірми Texprotect – офіційного дилера виробника. У березні сталь надійшла на підприємство, але Міноборони відмовилося погоджувати приймання через проблеми з маркуванням і невідповідність хімічного складу стали українським вимогам. У розслідуванні Bihus.Info повідомлялося, що керівництво КБ умовило Міноборони використовувати закуплену фінську сталь, проте терміни поставок все одно було зірвано. Міноборони досі не отримало замовлені БТР і нарахувало підприємству понад 82 млн гривень штрафу.

Розслідуванням обставин інциденту займаються ДБР і військова прокуратура.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі