Колишній "народний мер" окупованої Горлівки виявився українським розвідником

Поділитися
Колишній "народний мер" окупованої Горлівки виявився українським розвідником Матюха розповів про роль російських комуністів в окупації Донбасу © ТСН
Едуард Матюха п'ять років працював під прикриттям і налагодив контакти з російськими кураторами ОРДЛО.

Колишній "народний мер" окупованої Горлівки Донецькій області Едуард Матюха є співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Після п'яти років роботи під прикриттям на окупованій території він прибув до Києва і поспілкувався з журналістами, повідомляє "ТСН".

"Едуард - це та людина, котра надавала необхідну інформацію про реальну ситуацію на окупованих територіях", - повідомив офіційний представник ГУР Вадим Скібіцький.

У 2014 році Матюха став "народним мером" Горлівки, але незабаром залишив цю посаду на тлі конфлікту між бойовиками угруповання "ДНР". За словами розвідника, інспірування цих суперечностей було частиною його завдання.

Після цього він, будучи першим секретарем міського комітету Комуністичної партії, збирав інформацію про дії РФ і налагоджував контакти з російськими комуністами. Матюха розкрив канал постачання до ОРДЛО, координацію якого Кремль доручив функціонерам Комуністичної партії Російської Федерації. За зв'язки з угрупованнями "ДНР" і "ЛНР", Придністров'ям й окупованими територіями Грузії - Абхазією і Північною Осетією - відповідає депутат Держдуми РФ, член президії ЦК КПРФ Казбек Тайсаєв. Саме він контролює постачання "гуманітарної допомоги" до ОРДЛО. Серед іншого, так звані гумконвої привозили з Росії готівку для виплат бойовикам.

Матюха розповів, що в 2018 році росіяни розглядали плани реанімації проекту "Новоросія".

"Це були військові плани, здобуті мною, про захоплення Харківської області, Одеської області та створення сухопутного коридору до півострова Крим", – пояснив він. За словами розвідника, у РФ також розглядають варіант проведення чергового псевдореферендуму про включення окупованих районів Донецької та Луганської областей до складу Росії.

Автори сюжету повідомили, що дружина Матюхи всі ці роки не бачилася з чоловіком, не знала про його роботу на розвідку і спецзавдання і думала, що він працює на окупантів.

Раніше повідомлялося, що заступник командира полку так званої "народної міліції "ДНР" Світлана Дрюк, котра стала прообразом головної героїні пропагандистського фільму "Ополченочка", виявилася агентом української контррозвідки. Вона залишила окуповану територію і співпрацює з СБУ.

Дрюк передала українським спецслужбам документи про секретні випробування модифікованого російського танка Т-72Б3 у Донецькій області й інші докази перекидання новітньої техніки через кордон з РФ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі