Компанія родичів Козака та Медведчука незаконно будує дорогу на місці паломництв – УГКЦ

Поділитися
Компанія родичів Козака та Медведчука незаконно будує дорогу на місці паломництв – УГКЦ
Будівництво ведеться на Страдецькій Горі, у Яворівському районі Львівщини.

Під час Великого посту, коли ще діяв карантин без послаблень, компанія "Керамбуд" бенефіціарними власниками якої є Богдан Козак та Сергій Медведчук, рідні брати депутатів Верховної Ради України від ОПЗЖ Тараса Козака та Віктора Медведчука, почала незаконну вирубку та будівництво дороги на Страдецькій Горі, яка вважається місцем паломництва. Про у своїй заяві повідомив Парох парафії Успення Пресвятої Богородиці с. Страдч, отець Іван Ковтун.

"У лісі, біля Страдецької гори, щоденно чулися роботи бензопил та важкої техніки. Почали виникати запитання, що робиться у лісі, адже всі роботи під час карантину мали бути зупинені. Вияснилося, що відбувається вирубка лісу на лісовій дорозі та насипання нової дороги. Все це відбувалося у дуже швидких темпах.О. Михайло Нискогуз, сотрудник нашої парафії, надіслав численні звернення до контролюючих органів, лісові господарства та органи державного самоврядування і вияснилося, що ведеться будівництво об'їзної дороги для доїзду та обслуговування кар'єру Великопільського родовища пісків", - йдеться в повідомленні.

Дана дорога будується через ліс, яким опікується Великопільське лісництво Страдчівського навчальновиробничого лісокомбінату Державного вищого навчального закладу "Національний лісотехнічний університет України", через річку Верещицю та дамби озер, які знаходяться поруч із Страдецькою Горою і планується з'єднатися із автомобільним шляхом Т 14-25 в підніжжі Святої Страдецької Гори, де проходить Хресна дорога.

Як повідомляють в УГКЦ, через хресну дорогу постійно ходять прочани. Ця територія є пам'яткою природи і місцем, куди прибувають на відпочинок та екскурсії групи дітей та молоді. Будівництво унеможливлює проходження Хресної дороги та проведення інших заходів, включаючи Всеукраїнську прощу, яка проходить 26 червня.

До того ж, як зазначають в УГКЦ, будівництво проводиться з численними порушеннями:

1. Ліс, в якому ведеться незаконна вирубка лісу та насипання дороги, знаходиться у державній власності, і тому всі рішення відносно нього приймає Львівська обласна держана адміністрація, а жодних дозволів від Львівської ОДА не було.

2. Директор Страдчівського навчально-виробничого лісокомбінату Державного вищого навчального закладу "Національний лісотехнічний університет України" п. М.М. Свистак повідомив, що заходи, пов'язані з ремонтом та експлуатацією дороги, були розглянуті та погоджені на сесіях Великопільської (рішення №403 від 25.06.2019 р.) та Порічанської (рішення №868 від 27.06.2019 р.) сільських рад. Однак, лісова ділянка, на якій ведуться дороги не належать до земель, власниками яких є згадані сільські ради та, відповідно, жодні погодження щодо робіт на цій території не мають законної сили.

3. Для будь-якого будівництва повинен бути підготовлений план та кошторис, однак плану та кошторису не існує, ба й більше – Львівська ОДА, яка є власником цього лісу не надавала дозволу на розроблення плану будівництва цієї дороги.

4. Проведення будівництва у природоохоронній зоні передбачає багато експертиз, зокрема екологічної, яка теж не була проведена.

Як зазначається в повідомленні, "створення цієї дороги завдасть непоправної шкоди природі Українського Розточчя й міжнародному іміджу України, адже ділянка, де ведуться роботи входить до складу транскордонного українсько-польського біосферного резервату "Розточчя", який був створений 19 червня 2019 р. на 31-й сесії Міжнародної координаційної ради Програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера".

Читайте також: "Схема вела на верхівку": Вітренко назвав тих, хто хотів заробити на поставках газу з Росії

Раніше у прокуратури також виникали питання щодо законності будівництва маєтку на місці корпусів колишнього санаторію в Алупці. Влітку 2012 року Віктор Медведчук і його дружина телеведуча Оксана Марченко приймали тут президента Росії Володимира Путіна, який є хрещеним батьком їхньої дочки Дарини. Фрагменти відеозапису зустрічі тоді опублікував російський таблоїд LifeNews. Однак сам Віктор Медведчук назвав "недостовірною інформацію" про те, що він є власником маєтку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі