Кучма пояснив своє бачення припинення вогню в Донбасі

Поділитися
Кучма пояснив своє бачення припинення вогню в Донбасі Кучма стверджує, що його неправильно зрозуміли, а слова вирвали з контексту © president.gov.ua
Голова групи українських переговорників у ТКГ вказав на необхідність обопільного додержання режиму тиші в зоні ООС.

Другий президент України і глава групи українських переговірників у Тристоронній контактної групи Леонід Кучма повідомив, що учасники переговорів підготують угоду про чергове перемир'я. Він підкреслив, що коли говорив про заборону вогню у відповідь, мав на увазі не лише Збройні сили України, але й бойовиків російсько-окупаційних формувань.

"Ми вчора домовилися, що до 19 червня група з безпеки повинна підготувати документ з захисними механізмами – що робити, щоб цей режим діяв. Рух має бути з обох сторін", - заявив Кучма в ході брифінгу в Адміністрації президента в четвер, 6 червня.

У свою чергу, прес-секретарка президента Юлія Мендель запевнила, що фраза Кучми про заборону українським військовим відкривати вогонь у відповідь була вирвана з контексту. За її словами, другий президент України не мав на увазі, що не стріляти мають тільки ЗСУ.

"У контексті йшлося про те, що це взаємне зобов'язання. У Мінських угодах прописано припинення вогню. Українська сторона повинна це зробити зі свого боку, але і російська обов'язково повинна припинити вогонь зі свого. І заклик припинити вогонь, не стріляти, стосувалося насамперед протилежного боку. Це шлях з двостороннім рухом", - пояснила Медель.

Вона також звернула увагу, що російські окупанти регулярно вдаються до терористичної практики, облаштовують вогневі точки на дахах житлових будинків, у подвір'ях шкіл ы дитячих садків.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ в Мінську 5 червня сторони домовилися про розведенні сил і засобів у Станиці Луганській з 10 червня, а також обговорити 19 червня чергове угоду про припинення вогню.

Другий президент України Леонід Кучма, котрий повторно очолив групу українських переговорників, озвучив пропозицію зняття введеної в 2017 році економічної блокади ОРДЛО.

Він також запропонував закріпити в угоді про припинення вогню заборону стріляти у відповідь. Його заява викликала серйозний резонанс. Слова Кучми як запрошення до капітуляції розцінили колишній начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович та інші.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі