Латвія заявила про неодноразові кібератаки на держустанови з боку ГРУ РФ

Поділитися
Латвія заявила про неодноразові кібератаки на держустанови з боку ГРУ РФ Під приціл хакерів також потрапили приватні підприємства та ЗМІ © rus.tvnet.lv
У латвійському Бюро із захисту Конституції заявили, що до кібератак причетні співробітники ГРУ, яких вислали з Нідерландів за спробу кібератаки на ОЗХЗ.

Співробітники головного розвідувального управління (ГРУ) Російської Федерації протягом останнього року здійснили кілька кібератак на державні установи Латвії, пов'язані з оборонним сектором та Міністерством закордонних справ держави. При чому відповідні операції здійснювали росіяни, яких Нідерланди запідозрили у спробі атаки на Організацію по забороні хімічної зброї (ОЗХО). Про це повідомило латвійське Бюро із захисту Конституції, передає Delfi.

Окрім того, Нідерланди звинуватили у цих росіян в кібератаках на Міжнародне антидопінгове агентство та малайзійські органи, що займаються розслідування катастрофи MH17.

Зазначено, що кібератаки на латвійські держустанови здійснювалися із розвідувальною метою. Незважаючи на те, що основною ціллю ГРУ були держоргани, під приціл потрапили також приватні підприємства та засоби масової інформації. Росіяни намагалися проникнути до інформаційних систем з метою завантаження даних, зокрема листувань та документів.

У Бюро додали, що ГРУ Росії часто використовує фішинговий метод зараження системи шпигунською програмою. Тобто зловмисники електронною поштою відправляють фейкове повідомлення, яке одержувач повинен відкрити. Після чого відбувається зараження програмою-шпигуном комп'ютера користувача.

Разом з тим, за даними Бюро із захисту Конституції, спроб втрутитися у латвійські парламентські вибори, які відбулися минулого тижня, не було.

Нагадаємо, міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд повідомила про те, що в квітні місцева влада вислала чотирьох агентів ГРУ, яких підозрюють у спробі вчинити кібератаку на ОЗХЗ. При цьому під час затримання росіян, в Організації щодо заборони хімічної зброї перевіряли речовину, якою в березні отруїли Сергія та Юлію Скрипалів.

Через кілька годин після такої заяви вже США звинуватили сімох росіян, включно з висланими з Нідерландів, у кібератаках по всьому світу.

Детальніше про звинувачення проти співробітників Головного розвідувального управління читайте в матеріалі DT.UA "Висилка і звинувачення в шпигунстві співробітників ГРУ РФ: головне".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі