Левіна затримали в одній з країн ЄС, але не екстрадували до України – адвокат Мангера

Поділитися
Левіна затримали в одній з країн ЄС, але не екстрадували до України – адвокат Мангера Після затримання Левін нібито пройшов перевірку на поліграфі © The Newsroom
Після перевірки на поліграфі та бесіди підозрюваного в організації вбивства Гандзюк відпустили, стверджує він.

Підозрюваний в організації вбивства громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк кримінальний авторитет Олексій Левін ("Москал") минулого тижня був затриманий у Європі, але його не екстрадували до України, а відпустили на волю.

Таку інформацію у своєму Facebook оприлюднив адвокат підозрюваного Владислава Мангера, якого слідство вважає замовником вбивства.

"Минулого тижня сталося те, чого так довго вимагали активісти групи "Хто замовив Катю Гандзюк": Олексій Левін був затриманий поліцією однієї з країн ЄС у межах договору про надання правової допомоги з Україною", - пише Андрій Мурашкін на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, саме затримання Левіна-"Москала" стало підставою для заяв генерального прокурора Юрія Луценка про швидку передачу справи Мангера до суду. Адже раніше ГПУ призупинила розслідування по Мангеру та Левіну, мотивуючи це тим, що для його продовження потрібно знайти "Москала", який переховується за кордоном. З кінця липня слідчі дії у справі не проводилися.

"Левін після затримання заявив про політичне переслідування в Україні та попросив надати йому статус біженця. Левіна було допитано і, відповідно до практики країни, в якій його затримали, невідкладно доправлено для проходження поліграфа. І... поліграф підтвердив, що все сказане Левіним є чистою правдою, ніякого відношення до нападу на Катерину він не має", - додає Мурашкін.

Андрій Мурашкін/Facebook

Андрій Мурашкін/Facebook

Після цього європейські правоохоронці дозволили українським колегам поговорити з підозрюваним, і запропонували подати запит на його екстрадицію. Але за підсумками розмови СБУ домагатися екстрадиції Левіна відмовилася, стверджує захисник Мангера.

"Поговоривши з Левіним, українська СБУ повідомила, що не буде подавати документи на його екстрадицію - без пояснення причин. В результаті, сторона, яка затримувала, була змушена відпустити Олексія на волю", - резюмує він.

Нагадаємо, 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс обвинувальні вироки вбивцям громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Ватажок та члени групи отримали від 3 до 6,5 років за ґратами. Перед винесенням вироку всі вони визнали свою провину і дали викривальні свідчення проти інших учасників злочину. 5 серпня вирок суду набув чинності.

Замовниками злочину батько вбитої називав голову Херсонської облради Владислава Мангера (виключений з "Батьківщини"), нині звільнених голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва і його заступника Євген Рищука ("Блок Петра Порошенка").

24 квітня прокуратура вручила Мангеру нову підозру– він більше не є обвинуваченим в організації умисного вбивства. Замість ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) йому інкримінували ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Ще одного підозрюваного - організатора вбивства Катерини Гандзюк – раніше судимого кримінального авторитета Олексія Левіна (Москаленка), також відомого як "Москал", СБУ оголосила в розшук після того, як він втік з України. Нині "Москал" переховується від слідства в Домініканській Республіці.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти). Докладніше про справу читайте у статті Масі Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі