Мінсоцполітики перегляне фінансування "пакунків малюка" — заступник міністра

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Мінсоцполітики перегляне фінансування "пакунків малюка" — заступник міністра Малюки і далі будуть отримувати свої пакети © https://gre4ka.info
У міністерстві планують провести два тендери: один - на закупівлю "пакетів", другий – на логістику.

Програма "Відповідальне батьківство" працює з вересня 2018 року. За цей час народилося понад 320 тисяч дітей. З вересня 2018-го і до кінця 2019-го на реалізацію програми витрачено приблизно 1,8 мільярда гривень бюджетних коштів, які було розподілено по обласних держадміністраціях у субвенції, призначеній на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям та особам з інвалідністю. Ці гроші лежать на казначейських рахунках облагосадминистраций, в тому числі Донецької, яка відмовилася підписувати договір з UNOPS (управління ООН з обслуговування проектів). Тому, згідно з підписаним меморандумом, UNOPS закуповував і формував "пакунків малюка" для всіх областей, крім Донецької, яка контракт на поставку з ними не уклала взагалі.

Про це в інтерв'ю для DT.UA сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль. Після того, як він почав розбиратися в цій ситуації, зв'язався з Донецькою областю і поцікавився, чому вони не уклали договір. В результаті з Донецької ОДА надіслали довідку з посиланням на кримінальну справу в Генпрокуратурі й покроковий опис всіх подій, пов'язаних із порушенням законодавства при формуванні та закупівлі "пакунків малюка". Тобто, облдержадміністрація, як державна установа, відмовилася укладати угоду з чинною в Україні міжнародною організацією, яка здійснює закупівлі за бюджетні кошти не через Prozorro, і не у відповідності з Законом України про публічні закупівлі.

Заступник міністра зазначив, що губернатор області запевнив, що в разі монетизації цього пілотного проекту вони зможуть проконтролювати кошти, і звести до мінімуму можливість нецільової витрати коштів, які йдуть на дитину. "Зараз йде узгодження з Мінфіном. Воно трохи затяглося з об'єктивних причин, пов'язаних з підготовкою бюджету", - повідомив Коваль.

За його словами, близько місяця тому постановою Кабміну була створена держустанова – Центр держзакупівель при Prozorro, з яким буде укладено договір на закупівлю "пакунків малюка". "Грубо кажучи, ми платимо їм піввідсотка комісійного збору і перераховуємо кошти. Зараз виконується робота із внесення змін. Бебі-бокси будуть. До проєкту бюджету кошти закладено приблизно в тому ж обсязі", - заявив урядовець.

У міністерстві планують провести два тендери: один - на закупівлю "пакетів", другий – на логістику. В тендері зможуть взяти участь "Укрпошта" та недержавні поштові служби, які можуть організувати своєчасну доставку та зберігання.

"Що ж до вмісту "пакунка малюка", він буде переглянутий. З цього приводу є різні думки. Наприкінці листопада - початку грудня ми їх усі згрупуємо. Ціна "пакунка" залишиться колишньою - у межах п'яти тисяч гривень. Постанову ми не змінюємо", - підкреслив заступник міністра соцполітики.

Законопроект про державний бюджет України на 2020 р. передбачає зменшення витрат на соціальний захист, охорону здоров'я та освіту.

Детальніше про проблеми соціального захисту громадян читайте у статті Алли Котляр "заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль: "Немає бажання ремонтувати проблемні місця. Ми хочемо побудувати щось нове"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі