Міжнародні стейкхолдери виступили на підтримку медреформи та чесного конкурсу в НСЗУ

Поділитися
Міжнародні стейкхолдери виступили на підтримку медреформи та чесного конкурсу в НСЗУ Конкурс на голову НСЗУ має бути об'єктивним і чесним, зазначають західні партнери України © press.lv
Пандемія – не час розгортати реформу на 180 градусів, вважають у США, Канаді, Великій Британії та ЄС.

Міжнародні стейкхолдери виступили на захист медичної реформи в Україні та підтримали Національну службу здоров'я (НСЗУ). На сторінках посольств і представництв Канади, США, Великої Британії та ЄС 27 травня майже синхронно з'явились схожі заяви.

"Реформа охорони здоров'я є пріоритетним завданням для України. Епідемія COVID-19 може призвести до її коригування, але основні засади мають залишитися: пацієнтоорієнтована допомога, безкоштовна та доступна для всіх, НСЗУ - як єдиний платник послуг та незалежне агентство із закупівель", - наголошують у канадському посольстві.

Призначення ж нового очільника НСЗУ має бути чесним та об'єктивним, і відбуватися за конкурсом, додали дипломати. Посольство Великої Британії долучилось до закликів канадських колег.

"Вітаємо рішення МОЗ із подовження строків конкурсу на тимчасового голову НСЗУ. Незалежні інституції, обов'язкове медстрахування і пацієнтоорієнтованість важливі для подолання COVID-19. Велика Британія підтримує 2-й етап медреформи, і співпрацюватиме з КМУ, доки виконуються зобов'язання реформи", - йдеться у повідомленні.

Незалежна та професійна Національна службу здоров'я України має вирішальне значення у забезпеченні доступу українців до сучасної медицини, додали американські дипломати.

"Ми готові продовжувати партнерство з урядом України задля зміцнення незалежності таких інституцій, як НСЗУ. Ми також працюємо спільно у боротьбі з пандемією COVID-19 та її наслідками", - підсумували у посольстві.

У представництві ЄС нагадали, що навіть важкі часи пандемії – не привід скасовувати реформу.

"Реформи в галузі охорони здоров'я залишаються першочерговим завданням, особливо в часи COVID-19. Євросоюз надав значну підтримку реформам та подоланню пандемії в Україні і залишається відданим цьому процесу. Хоч коронавірус і вимагає коригування реформи, основні її принципи мають впроваджуватися далі", - зазначили у представництві.

А професійна Нацслужба здоров'я має вирішальне значення для успіху реформи, додали дипломати. Вони також висловилися на підтримку чесного та прозорого конкурсу відбору очільника служби та її посилення незалежною наглядовою радою.

Нагадаємо, 20 травня на засіданні уряду міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що не погодив жодної кандидатури серед трьох переможців конкурсу на посаду голови НСЗУ. 22 травня МОЗ оголосив новий конкурс на цю посаду, відвівши на підготовку пакету документів лише один робочий день. А його умови було виписано таким чином, що фахівці служби не могли взяти участь у конкурсі.

Колектив НСЗУ звернувся до президента, спікера і прем'єр-міністра з проханням забезпечити проведення прозорого конкурсу і не допустити позаконкурсного призначення керівника відомства.

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні 4 травня розкритикував другий етап медичної реформи і анонсував її перегляд. Наступного дня міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що перехід на нову систему фінансування лікарень й інших медичних закладів переноситься на 2021 рік, що означає фактичну відмову від реалізації другого етапу медреформи.

У Національній службі охорони здоров'я підтримали задеклароване Степановим бажання підвищити рівень фінансування медицини. Але також констатували, що збереження дореформеної системи розподілу коштів поверне лікарів-спеціалістів і їхніх пацієнтів у "дореформені" час неформальної винагороди медиків від "вдячних пацієнтів".

Другий етап медреформи стартував 1 квітня. В основу реформи покладено принцип "гроші ходять за пацієнтом". Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря і медичний заклад, отримувати необхідні послуги, за які й платитиме Нацслужба здоров'я. Відповідно, медустанови, до яких звертаються більше пацієнтів, мають отримувати більше фінансування і навпаки.

У 2018-2019 роках в Україні був реалізований перший етап медреформи: громадяни отримали право особисто обирати сімейного лікаря, уклавши з ним контракт. А зарплати терапевтів і педіатрів суттєво зросли і стали залежати від кількості договорів із пацієнтами.

Які висновки не були враховані під час розробки медреформи і яких дійшла робоча група з її вдосконалення, читайте у статті Алли Котляр "Скасуванння медреформи. Назад у совок?" для ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі