На окупованому Донбасі готові відмовити у виборчому праві вимушеним переселенцям — соцопитування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
На окупованому Донбасі готові відмовити у виборчому праві вимушеним переселенцям — соцопитування © ДАН
Голоси "за" і "проти" розділилися майже порівну.

Половина жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей виступають за обмеження права голосу тих, хто виїхав з регіону після початку бойових дій. Такі дані наводяться в спільному дослідженні Українського інституту майбутнього та "Дзеркала тижня. Україна", проведеному за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп".

На питання, чи повинні мати право голосу на місцевих виборах ті, хто виїхав із Донбасу в 2014 році і пізніше погоджуються і готові погодитися з таким правом своїх земляків 49,6% опитаних. Зокрема "однозначно так" відповіли 15,9% і "скоріше так" - 33,7%.

Відмовляють у праві обирати місцеву владу вимушеним переселенцям 46,2% мешканців так званих "ДНР/ЛНР": "однозначно ні" заявили 17,9% респондентів, "скоріше ні" - 28,3%.

Дослідження проводилося Українським інститутом майбутнього і "Дзеркалом тижня. Україна" за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп" з 7 по 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 - у непідконтрольної частині Луганської і 806 - в непідконтрольної частини Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., які були скориговані з урахуванням існуючих демографічних даних ВПЛ, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Ще в квітні 2014 року "Дзеркало тижня.Україна" спільно з КМІС провели соціологічне дослідження, результати якого дуже серйозно вивчалися в Москві і вплинули на плани зі створення Малоросії. Виявилося, що в областях, що входять в т.зв. "Підкову ризику", ставлення до Росії зовсім не таке, як його собі емоційно та інтуїтивно уявляли в Кремлі.

Детальніше про дані опитування жителів ОРДЛО читайте в статті Інни Ведернікової, Володимира Кравченка, Юлії Мостової і Тетяни Силіної "Тест на сумісність" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі