На строкову службу призиватимуть з 18 років — указ президента

Поділитися
На строкову службу призиватимуть з 18 років — указ президента © КМДА
Відповідний указ Володимир Зеленський підписав 16 грудня.

Президент України підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови українців на строкову військову службу у 2020 році. Згідно з указом, в поточному році на службу призиватимуть із 18 років. Документ, датований 16 січня, опублікували на сайті Офісу президента.

"Призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров'я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу", - йдеться в указі №13/2020.

Згідно з указом, чергові призови українців на строкову службу в цьому році проводитимуть з квітня по червень, а також з жовтня по грудень.

Окрім того, Зеленський розпорядився звільнити в запас зі Збройних сил, Державної спецслужби транспорту та інших військових формувань:

- військових строкової служби, які мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр та вислужили встановлені строки служби у квітні – червні 2020 року та у жовтні – грудні 2020 року.

- інших військових строкової служби, які вислужили встановлені строки у квітні - червні 2020 року та у жовтні - грудні 2020 року.

Визначити число українців, які підлягають призову на строкову службу та обсяги видатків для проведення призову має визначити Кабінет міністрів. Забезпечити підготовку до призовів повинні Кабмін, обласні держадміністрації та КМДА. Згідно з указом, Мінінфраструктури повинно забезпечити перевезення призовників за заявками Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ.

Нагадаємо, у 2015 році п'ятий президент України Петро Порошенко пообіцяв підвищити призовний вік з 18 до 20 років. При цьому призовники не мали потрапляти до зони проведення Антитерористичної операції (зараз операція Об'єднаних сил) в Донбасі. Так, кожного року він підписував указ про призов на строкову службу українців, яким до дня відправки до військової частини виповнилося 20 років, але не виповнилося 27 років.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі