Навчання на контракті на популярні спеціальності подорожчає з 2020 року

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Навчання на контракті на популярні спеціальності подорожчає з 2020 року
Нововведення стосується тільки топових спеціальностей, тому що на інші (інженери, природничі науки) навіть на держбюджет недобір.

Навчання на контракті на популярні спеціальності подорожчає з 2020 року. Ціна буде підніматися поступово. Причин кілька: держава вкладає в навчання студента більше, ніж платять контрактники. І ще деякі вузи заманювали студентів низькими цінами на контракт і демпінгували. Нововведення стосується тільки топових спеціальностей, тому що на інші (інженери, природничі науки) навіть на держбюджет недобір.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Оксана Онищенко. За її словами, університетам встановлять межу, нижче якої вони не зможуть опустити ціну на контракт, навіть якщо захочуть. Поки це лише ідея, проект постанови Кабінету міністрів "Про деякі питання запровадження індикативної собівартості" виставлений Міністерством освіти для публічного обговорення. І стосується він не всіх спеціальностей, а тільки топових: юристи, економісти, медики, дизайнери, менеджери, політологи, психологи, соціологи, журналісти, фінансисти.

Генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров пояснює: "На навчання одного студента держава витрачала у 2018 році в середньому (без стипендіального фонду) близько 39 тисяч гривень на рік (для різних вишів і спеціальностей використовується різна кадрова та матеріальна база, тому й вартість навчання різна, але в середньому витрати саме такі). Зі студента-контрактника заклад може отримувати, наприклад, 16 тисяч гривень на рік. Зрозуміло, що і на контрактника, і на того, хто навчається на місці державного замовлення, заклад вищої освіти витрачає, практично, однакові ресурси. Тепер порахуємо: 39 тисяч + 16 тисяч - буде 55 тисяч гривень. Тобто на одного студента витрачають 27 з половиною тисяч гривень на рік. Якщо держава виділила на студента-бюджетника 39 тисяч, а заклад освіти витратив на нього 27 з половиною тисяч, то це ненормально. Держава в дуже скрутних економічних умовах робить усе, аби профінансувати навчання за державним замовленням, але виділені нею кошти використовуються не в повному обсязі. І потім усі кажуть, що освіта фінансується мало. Вона справді фінансується недостатньо, проте не настільки. Якщо до того ж зауважити, що саме для названих вище спеціальностей маємо найбільші проблеми з працевлаштуванням, то постає гостре питання, доки муситимемо терпіти таку ситуацію".

"В проекті постанови пропонується підвищувати ціну на контракт поступово, починаючи з тих, хто вступає в 2020 році: спочатку нижня межа вартості контракту (так звана "індикативна собівартість") буде встановлена на рівні 60% від середньої вартості навчання, з 2021 року - 70, з 2022-го - 80%", - зазначає оглядач.

"Причому про 100% ніхто навіть не говорить, оскільки державне фінансування виконує функцію не тільки оплати навчання конкретних студентів, а й створення умов для доступності вищої освіти широким верствам населення, - пояснює Олег Шаров. - Крім того, однорічний лад для розрахунків індикативної собівартості також буде забезпечувати певну інфляційну подушку на користь споживача".

Автор вказує, що нововведення не відчують ті заклади вищої освіти, які і раніше закладали в контракт адекватну ціну. Дійсно, наприклад, в топовому університеті країни - КНУ ім. Шевченка - ціни на контракт вище середніх: міжнародники та юристи платять 52 тисячі гривень в рік, журналісти - понад 45 тисяч. В НАУКМА навчання на контракті за спеціальностями "право" та "міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії" коштує 46 тис. у рік. В НМУ ім. Богомольця контракт на стоматологію тягне 35 тис. грн. в рік.

Чому впровадження рамок для цін на контракт стосується лише кон'юнктурних спеціальностей? Адже в законі "Про Державний бюджет України на 2019 рік" не визначено ніяких обмежень в цьому питанні. Олег Шаров пояснює: "У проекті постанови перераховані тільки кон'юнктурні спеціальності, тому що щодо інших спеціальностей - потрібно радіти будь-яким контрактам, навіть на умовах демпінгу. На технічних, природничих, педагогічних природничих спеціальностях часто буває недобір навіть на бюджет. І якщо там підвищити ціни на контракт, то залишиться тільки бюджет. Але цих фахівців потрібно державі більше".

Але якщо цей крок (підвищення ціни) не буде супроводжуватися іншими глибокими змінами в системі фінансування, він не буде ефективним, підкреслює автор.

Детальніше про підвищення вартості контрактного навчання читайте в статті Оксани Онищенко "Стрибок у висоту" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі