Наймасштабніший спалах кору за роки незалежності: у Києві захворіло понад 5000 осіб

Поділитися
Наймасштабніший спалах кору за роки незалежності: у Києві захворіло понад 5000 осіб Восени очікується новий спалах кору © depositphotos / lofilolo
Тяжка ситуація з кором у столиці та в усій країні є результатом втрати колективного імунітету, зазначили у Департаменті охорони здоров'я Києва.

У Києві за перше півріччя на кір захворіло вже понад 5 тисяч осіб, це наймасштабніший спалах захворювання у столиці за всі роки незалежності країни. Про це заявила директорка Департаменту охорони здоров'я Києва Валентина Гінзбург, інформує пресслужба КМДА.

Так, за її даними, з такої рекордної кількості хворих майже 3 тисячі – це дорослі люди. Показник у тричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Близько половини хворих на кір потребували госпіталізації. Померло вже двоє дорослих, вони не мали щеплення й запізно звернулися до лікарів.

За словами Гінзбург, ця тяжка ситуація з кором є результатом втрати колективного імунітету.

"Просто кілька цифр, які вражають. У 2015 році в Києві на кір хворіло п'ять осіб. У 2016 – троє. У 2017 – 87. У 2018 – 3045. А за півроку 2019 – понад 5000!", – сказала директорка Департаменту охорони здоров'я.

Згідно з висновками фахівців, у попередні роки досить велика кількість дітей до 5-ти та від 7 до 14 років не отримали планових щеплень. Гінзбург попередила, що восени буде новий спалах, тому що ці діти підуть до дитсадків та шкіл.

"Зараз, на жаль, доречно передбачати і зріст захворюваності на інші небезпечні для дорослих та дітей хвороби, наприклад – дифтерію", – додала вона.

Гінзбург заявила, що у Києві створено всі умови, щоб у зручний час без черг безкоштовно зробити щеплення. Як всіх дітей згідно з календарем щеплень, так і дорослих – спочатку тих, хто має низький титр антитіл до кору (якщо вакцинальний статус не відомий, варто зробити такий аналіз).

Також обов'язково показана вакцинація людям із низьким імунітетом до захворювання, якщо вони перебувають у групах професійного ризику (вчителі, медики, працівники силових структур, студенти), або були в контакті з хворими (необхідно щепитися впродовж перших 72 годин).

За даними ЮНІСЕФ та ВООЗ, у 2018 році Україна стала світовим лідером за захворюваністю на кір. Окрім України найбільший приріст випадків захворювання спостерігався на Філіппінах і в Бразилії, прогрес у подоланні цього захворювання опинився під загрозою.

У Міністерстві охорони здоров'я розвінчали міфи про лікування кору та розповіли, що потрібно знати про вакцини від цієї хвороби.

Докладніше про європейську кризу захворюваності на кір та її наслідки для України читайте у матеріалі Ольги Скрипник "Територія кору" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі