Не всі КРІ для ректорів вишів є логічними та спрямовані на підвищення вищої освіти

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Не всі КРІ для ректорів вишів є логічними та спрямовані на підвищення вищої освіти
У зв'язку з реформою, у контрактах ректорів вишів буде пункт "ключові показники ефективності".

В рамках реформи освіти в Україні у контрактах ректорів вищих навчальних закладів з'явиться новий рядок - показники КРІ, тобто ключові показники ефективності. Серед визначених Міністерством освіти та науки КРІ кілька є справді логічними та спрямованими на підвищення якості вищої освіти, пише у своїй статті для ZN.UA голова профспілки Кременчуцького національного університету Володимир Бахарєв. Однак, за його словами, є й кричущі ключові показники ефективності, позбавлені при цьому конкретики.

Автор пояснює, що КРІ мають бути спрямовані на підвищення ефективності системи управління вишем і, найважливіше – на зростання якості надання послуг з вищої освіти. Водночас у відповідній постанові Кабміну щодо зміни контрактів ректорів, немає пояснення, з чим можна пов'язати суть КРІ, а також не вказані їх конкретні значення.

Зокрема, одним із нелогічних КРІ автор називає зменшення у штаті навчального закладу частки посад, які не відносяться до професорсько-викладацького складу. За словами Бахарєва, цей критерій означає, що новий ректор почне роботу зі скорочення, причому часто тих посад, що фінансуються за рахунок спецфонду.

Автор пояснює, що це вимагає чіткого розуміння особливостей конкретного вишу, а головне - можливості навчального закладу розпоряджатися майном. Однак, за словами Бахарєва, на сьогоднішній день така можливість відсутня.

"Часто у ЗВО є споруди, які вони придбали за часів незалежності і які не уведені до бюджету, тобто штат обслуговуючого персоналу цих споруд фінансується з спецфонду. Якщо заклад має можливість розпоряджатися майном, то може продавати, передавати, здавати в оренду, скорочуючи працівників за відсутності споруди. Якщо ж ні – виконати цей показник КРІ буде дуже складно, адже в таких вишах кількість персоналу і так вже нижче мінімуму", - пише автор.

Ще один КРІ - це запровадження диференційованої моделі оплати праці залежно від результатів роботи. Бахарєва зазначає, що, коли мова йде про добутки позабюджетної науки, гранти тощо, то виконавці науково-дослідних робіт і так одержують зарплату. При чому зароблені гроші залежать від обсягу роботи та фінансування. Від ректора цей показник прямо не залежить.

"Якщо ж під новою моделлю оплати праці мається на увазі скасування тарифної сітки та уведення нових форм визначення базових ставок науково-педагогічних працівників, то на сьогодні ця можливість у ректора відсутня", - пише автор.

Також Бахарєв звернув увагу на зростання обсягу позабюджетних надходжень, які вимірюються у мільйонах гривень. Однак Бахарєв пояснює, що позабюджетні надходження більше залежать від розвитку самого бізнесу, від стану економіки, від кризових явищ, а не від того, чи довіряє бізнес вишу свої гроші.

"Реалізація цього КРІ призведе лише до того, що кожному науково-педагогічному працівнику впишуть в контракт суму, яку він має заробити", - пише автор.

Серед КРІ також є збільшення частки працевлаштованих випускників. Однак, за словами Бахарєва, сьогодні в Україні немає положення про облік працевлаштування.

Щодо збільшення частки аудиторних годин, які викладають виключно англійською мовою, то це можливо реалізувати за наявності програми обмінів та подвійних дипломів.

"У звичайному перебігу освітнього процесу сьогодні головне – щоб була хоча б українська! Ніхто не проти вести лекції англійською, проте є питання: чи може МОН як орган влади, знаючи про відсутність законодавчих підстав, вимагати, скільки відсотків навчальних дисциплін мають викладатися англійською? А як же автономія вишів?", - зазначає автор.

Читайте також: Ректорам потрібен зручний міністр: Совсун і Новосад розкритикували кандидата на посаду голови МОН

Детальніше про плюси і мінуси нововведення, а також про те, що має бути у ректорському контракті і чи повинні його бачити працівники університету читайте у статті Володимира Бахарєва "Великим і дрібним шрифтом".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі