Нинішній скандал в ПЦУ ще далі віддалить українську церкву від російської — оглядач

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Нинішній скандал в ПЦУ ще далі віддалить українську церкву від російської — оглядач © Микола Лазаренко
Це протистояння двох світоглядів.

За підсумками святійшого камінгаута, патріарх Філарет - не більш ніж "один із єпископів", а його виступи - "приватна думка". Звісно, все не буде так просто, - не того масштабу чоловік. Але це, певна річ, і зовсім не "розкол", у тому смислі, в якому святкують нинішній скандал московські й промосковські товариші. Їм-то святкувати точно нічого. Бо нинішній скандал у ПЦУ - це розрив традиції. Розрив, який може віддалити українську церкву від російської настільки, що ні про яку "скріпу" скоро вже й не згадають.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Катерина Щоткіна. На її думку, те, що в ПЦУ воліють подавати публіці як "протистояння двох архиєреїв", насправді протистояння двох світоглядів.

"УПЦ КП версус ПЦУ - це не патріарх Філарет версус митрополит Епіфаній. Це авторитарна вертикальна модель, ведена впевненою, сильною рукою однієї людини, котра приймає рішення на свій страх та ризик, вимагаючи натомість незаперечного підпорядкування; котра знає, що платять лише боягузи, а правил дотримуються тільки слабаки; котра вміє добиватися успіху за будь-яку ціну, - проти демократичної горизонтальної моделі, де рішення приймаються колегіально і діють жорсткі правила, загальні для всіх гравців. Де авторитет церкви не підмінюється авторитетом її лідера", - підкреслює оглядач.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі