Обшуки у Довженко-Центрі: що шукали СБУ та поліція

Поділитися
Обшуки у Довженко-Центрі: що шукали СБУ та поліція Правоохоронці обшукують Довженко-Центр © Іван Козленко/Facebook
Центр опинився на межі зникнення – Мінфін не затвердив бюджетну програму з підтримки кіногалузі. Обігові кошти фонду скінчилися.

Правоохоронці у четвер, 28 травня, прийшли з обшуком до Національного центру Олександра Довженка у Києві, повідомив директор центру Іван Козленко у своєму Facebook.

"У нас обшук поліції та СБУ. Вилучають документи", - написав Козленко.

Імовірною причиною слідчих дій називали фінансові складнощі центру – Мінфін відмовився підписувати бюджетну програму Міністерства культури та інформаційної політики. 28 травня центр повідомив про вичерпання обігових коштів.

"Однією з причин незатвердження паспорту є саботаж керівництвом Державного агентства України з питань кіно своїх обов'язків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру", - наголосили у Довженко-Центрі.

Бюджетним коштом покривається 70% заробітного фонду центру. Станом на травень невиплаченою залишається заробітна плата за січень-лютий. З огляду на ситуацію у березні-травні весь особовий склад вивели в простій зі збереженням 2/3 окладу.

Борги по зарплаті за березень-квітень центр гасив коштами від господарської діяльності. Власним коштом здійснювалася і сплата податків та зборів, оплата комунальних послуг та охорони фільмофонду, архівного та музейного фондів, кажуть у центрі.

Там також зазначають, що через карантин основний дохід, який на 70% складається з доходу від оренди нерухомості та проведення заходів, в березні-квітні було повністю втрачено.

"Обігові кошти підприємства вичерпано. З кінця травня центр нездатен більше сплачувати обов'язкові податки та існуючі зобов'язання за договорами. Поновлення бюджетного фінансування в зв'язку з незатвердженням паспорту бюджетної програми найближчим часом не прогнозується", - додали у відомстві.

Звернення до Мінкульту та парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити бюджетне фінансування інституції та всієї кіногалузі, виявилися безрезультатними.

"Як член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) Центр змушений повідомити правління федерації про загрозу цілісності унікального фільмофонду, охорону та дотримання кліматичних умов зберігання котрого далі забезпечувати змоги немає", - наголошується у повідомленні.

Претензії кредиторів, підтверджені через суд, задовольнятимуться в порядку арешту майна центру.

Згодом директор Довженко-Центру зазначив, що обшуки спецслужби та поліції не були пов'язані із заявою центру про брак коштів: "Із сьогоднішньою нашою заявою це не пов'язано. Розслідують кримінальну справу за Актом ревізії ДАСУ", - повідомив Іван Козленко.

Довідка ZN.UA
Довженко-Центр – державний фонд фільмів, що зберігає понад 6 000 художніх, документальних та анімаційних українських і закордонних фільмів. Має в своїй структурі Кіноархів, Кінолабораторію, Музей кіно, Фільмофонд та Медіатеку. Довженко-Центр – єдиний в Україні член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). Як культурний кластер об’єднує арт-резидентів у царині театру, танцю та музики. На базі Центру працює перформативна платформа «Сцена 6».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі