П'ятьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" відправили на судово-психіатричну експертизу — адвокат

Поділитися
П'ятьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" відправили на судово-психіатричну експертизу — адвокат Кримські татари пробудуть у лікарні до 12-13 жовтня © fotki.yandex.ru/vzadumin
Адвокат Іслям Веліляєв зазначив, що його підзахисний вважає процедуру примусовою.

Фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" Руслана Месутова, Ленура Халілова, Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимирова і Асана Яніковв в анексованому Криму відправили на судово-психіатричну експертизу, передає "Кримська солидарнсть". Зараз кримських татар утримують у Кримській республіканській клінічній психіатричній лікарні №1.

"Я його (Ленура Нагаєва – ред.) відвідав у п'ятницю. Почуває себе задовільно. Однак, вважає це примусовою процедурою і відмовляється від прийому будь-яких лікарських препаратів, які йому призначили в стаціонарі. Він вважає себе психічно здоровою людиною, у якої не було травм голови і який не перебував на обліку у нарколога та психіатра", - розповів адвокат Нагаєва Іслям Веліляєв.

За словами адвоката, його підзахисний пробуде в лікарні до 12-13 жовтня.

"В стаціонар його помістили тому, що ми відмовилися давати свідчення амбулаторно (це консолідована позиція і загальна практика всіх кримських політв'язнів), тому слідчі, враховуючи терміни покарання, повинні, на їхню думку, отримати дані, що людина при здоровому глузді, що його можна притягати до відповідальності. Для цього і помістили в психіатричну лікарню, щоб він знаходився під цілодобовим спостереженням", - додав адвокат.

Нагадаємо, 10 червня російські силовики в окупованому Криму провели "обшуки" у Руслана Месутова, Ленура Халілова, Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимирова. В результаті кримських татар заарештували. Руслана Месутова і Ленура Халілова ФСБ РФ звинуватила нібито в "організації діяльності терористичної організації" (ч. 1 ст. 205.5 КК Росії), а Руслана Нагаєва і Элдара Кантимирова – в "участі в діяльності терористичної організації" (ч. 2 ст. 205.5 КК Росії).

Асан Яников – один з понад 20 кримських татар, яких російські силовики затримали 27 березня. В той день ФСБ РФ "обшукала" будинки 25 кримських татар.

В обох випадках прокуратура АР Крим відкрила справу за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України.

Зазначимо, що Генеральна Асамблея ООН в своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися права людини. 22 грудня 2018 року ГА ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованою Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі