Патріарх Кирил написав листа Меркель, Макрону і Генсекові ООН про гоніння УПЦ МП

Поділитися
Патріарх Кирил написав листа Меркель, Макрону і Генсекові ООН про гоніння УПЦ МП © Сайт РПЦ
Президента Порошенко звинуватили у відкритій ворожнечі проти УПЦ МП.

Глава Російської православної церкви патріарх Кирило відправив заяву предстоятелям православних церков, Папі Римському Франциску, Генеральному секретарю Всесвітньої ради церков О. Фюксе Твейту, а також Генеральному секретарю ООН А. Гутеррішу, президенту Франції Е. Макрону і канцлеру Німеччини А. Меркель, в якому заявив про "масові випадки порушень прав і свобод духовенства і віруючих" в Україні. Зокрема, він розкритикував процес надання автокефалії Українській православній церкві і заявив про тиск на УПЦ МП з боку влади.

"Втручання керівників світської української держави у церковні справи набуло характеру грубого тиску на єпископат та кліриків Української Православної Церкви, що дозволяє говорити про початок повномасштабних гонінь", – заявив Кирило, йдеться в повідомленні відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ.

Він вважає, що приводом до тиску стала відмова єпископату УПЦ МП брати участь в Об'єднавчому соборі, на якому Православна церква в Україні повинна отримати томос про автокефалію, проти чого категорично виступає Російська православна церква

Одним із способів тиску Кирило назвав виклики на розмову в СБУ священиків Києво-Печерської та Почаївської лавр. У посланні підкреслюється, що єпископів і кліриків намагаються притягнути до кримінальної відповідальності "за безпідставним звинуваченням у державній зраді".

Також главу РПЦ обурила робота сайту "Миротворець", який опублікував персональні дані частини єпископів УПЦ МП про їх підтримку сепаратистів "ДНР/ЛНР" і російських окупантів в Криму.

"Ворожого ставлення до церкви не приховує і сам президент України Порошенко, який публічно пригрозив вигнанням з країни тим українцям, які не бажають приєднатися до створюваної державою "автокефальної церкви", – заявив лідер РПЦ.

Він попросив державних і духовних лідерів "захистити єпископат, духовенство і віруючих УПЦ МП", оскільки "ми не знаємо, якими будуть наступні кроки влади України, на які ще порушення основних і невід'ємних прав людини і громадянина вони можуть зважитися для досягнення поставленого завдання у час, що залишився до президентських виборів".

Зазначимо, що глава Російської православної церкви патріархКирило (Гунядев) заявив про неприпустимість створення автокефальної церкви в Україні, незважаючи на відповідне рішення Синоду Вселенського патріархату. Також рішення Вселенського патріархату розкритикували в Кремлі, заявивши про "утиск прав православних".

Нагадаємо, 29 листопада завершився триденний Синод Вселенського патріархату в турецькому Стамбулі, одним з рішень якого стало затвердження проекту Статуту православної церкви України.

Об'єднавчий Собор, в якому візьмуть участь представники УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та, можливо, частина єпископів УПЦ Московського патріархату, призначено на 15 грудня. Предстоятелю об'єднаної церкви Вселенський патріарх Варфоломій вручить Томос.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які РПЦ наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристійного спілкування з Константинополем. Московський патріархат також відмовився від участі в об'єднавчому Соборі.

Докладніше про те, чому Томос – справжній, і навіщо він Україні, читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі