Перехід на зимовий час: як правильно підготуватися

Поділитися
Перехід на зимовий час: як правильно підготуватися Україна перейде на зимовий час вже в цю неділю © Андрій Товстиженко, DT.UA
Перевести стрілки годинника на годину назад треба буде вже цієї неділі.

У ніч з суботи на неділю Україна перейде на "зимовий" час. О 4 годині ранку стрілки годинників потрібно перевести на годину назад.

Медики стверджують, що перехід на зимовий час організм людини переносить краще, ніж на літній, разом з тим, це все одно стрес. Тому до переведення стрілок годинника потрібно готуватися заздалегідь.

Як підготуватися до переходу на зимовий час

  • За кілька днів до переведення стрілок годинника краще почати лягати на 15-20 хвилин пізніше, ніж зазвичай. Так організм поступово звикне до нового графіку.
  • Не можна перевтомлюватися: краще уникати надмірних фізичних навантажень, не затримуватися на роботі і, по можливості, дати організму відпочити.
  • Намагатися менше нервувати: слухати заспокійливу музику, пити трав'яні чаї і так далі.
  • У цей час особливо важливо дотримуватися правильного харчування: не вживати жирну їжу, відмовитися від алкоголю, намагатися пити більше води, вживати багаті на вітаміни продукти, рибу.

І, звичайно ж, слід дотримуватися рекомендацій, які стануть в нагоді і іншим часом: не користуватися гаджетами прямо перед сном, гуляти на свіжому повітрі і провітрювати приміщення.

В Україні переведення годинників регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Зазначимо, що вперше перехід на зимовий та літній час був введений у Великобританії в 1908 році. В СРСР (і в Україні, відповідно) перехід на зимовий час регулярно здійснюється з 1981 року. Переведення годинників в країнах Євросоюзу є обов'язковим з 2001 року. На сьогодні понад 110 країн світу переходять на літній і зимовий час.

З 2019 року в Євросоюзі планували скасувати переведення стрілок годинника. Згідно з опитуванням, 80% європейців висловилися проти переходу на літній і зимовий час, тому що відчувають погіршення самопочуття у ці періоди. В Україні також планують відмовитися від переходу на літній час. Чотири десятиліття переходу на зимовий і літній час показали, що особливої користі економіці це не приносить, а здоров'ю, найчастіше, шкодить.

Однак пропозицію Європейської комісії Європарламент та Рада ЄС не погодив. Поки це питання відкладено до березня/жовтня 2021 року. Якщо Європейський Союз вирішить відмовитися від переходу на літній час, найімовірніше, Україна приєднається до такого рішення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі