Під Кабміном на мітинг зібралися представники ОТГ – ZN.UA

ZN.UA Ексклюзив Відео
Поділитися
Під Кабміном на мітинг зібралися представники ОТГ – ZN.UA
Мітингувальники вимагають від Кабміну зберегти ОТГ, які не були включені в оновлені Перспективні плани формування територій громад областей України.

Близько сотні представників Асоціації об'єднаних територіальних громад зібралися біля Кабінету міністрів України на мітинг з метою захистити законні права та інтереси об'єднаних територіальних громад, які, відповідно до розпорядження уряду про затвердження Перспективних планів формування території громад областей, планують ліквідувати. Про це йдеться на Facebook-сторінці Асоціації ОТГ.

Наголошується, що мітингувальники, які прибули до Києва з Черкас, Полтави, Львова, Харкова, Тернополя та Кіровограда, вимагають від Кабміну зберегти ОТГ, які пройшли демократичний шлях добровільного об'єднання у відповідності із Законом України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

"Зараз майже 120 діючих ОТГ потрапили під загрозу ліквідації після того, як вони не були включені в оновлені Перспективні плани формування територій громад областей України. Асоціація ОТГ закликає Кабінет Міністрів переглянути Перспективні плани формування території громад областей. Ситуація, яка склалася з ліквідацією більше ніж 100 ОТГ створює соціальну напругу, невдоволення жителів громад, готовність до протестів. Органи місцевого самоврядування цих громад подають позови до суду і оскаржують розпорядження КМУ", - йдеться в повідомленні у Facebook.

Як відзначає оглядач ZN.UA Інна Ведернікова, жителі громад, які не погодилися з затвердженими планами уряду, почали подавати позови в суди. "І це може бути досить масовим процесом, за яким ZN.UA буде стежити. У найближчі дні буде драфт плану від уряду за новим поділом на райони, на основі затверджених Перспективних планів областей. Який після обговорення має лягти в основу постанови ВРУ фактично про новий адмінтерустрій", - стверджує журналістка.

Нагадаємо, 27 травня Кабінет Міністрів України затвердив Перспективні плани формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей та заявив, що питання Перспективних планів закритий у всіх областях. Однак на сайті ВРУ "висить" тільки 11 підписаних прем'єром документів. Проблемні Чернівецька (Новодністровська ОТГ) і Полтавська (Опішня), про які повідомляло ZN.UA – не підписані.

"З одного боку, Перспективні плани треба було затверджувати, завершувати перший етап реформи і вийти на нові райони до місцевих виборів. Щоб вони пройшли в рамках нового адміністративно-територіального устрою. З іншого боку, в ряді випадків в деяких плани приймалися непрозоро, без врахування думки жителів громад, а головне - без врахування затвердженої законом методики. Кабмін їх затвердив, а отже взяв на себе відповідальність і за це. Однак, як відомо, прем'єр їх ще не підписав", - коментує Ведернікова процес затвердження Перспективних планів.

За її словами, люди роблять останні відчайдушні спроби вплинути на рішення прем'єра.

"Один з проблемних кейсів - Новодністровськ в Сокирянському районі Чернівецької області, де агробарон Козак по суті зруйнував вже створену громаду", - підсумовує журналістка.

Читайте також: Полтавські агробарони нарізають місцеві громади під себе – голова ОТГ

Про те, як децентралізація - ключова реформа, здатна збалансувати всі рівні влади в країні і відрегулювати систему державного управління, розмінюється на лояльність регіональних еліт перед місцевими виборами, читайте в статті Інни Ведернікової "Великий куш децентралізації", а також у статті Миколи Різника "Об'єднання громад на Полтавщині. Без надії сподіваємося" на ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі